STR
Економија Србија

Декларација о сарадњи за модернизацију привреда Србије и Русије

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић потписао је у Москви са руским колегом Максимом Анатољевичем Топилином, Споразум о социјалној сигурности и нагласио да Србија и Руска Федерација заслужују овакав споразум, јер је неопходно да имају добре односе у свим областима, па и у овој.

(ВИДЕО) РУСКИ НАУЧНИЦИ ВУЧИЋУ У МОСКВИ ПРИКАЗАЛИ НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: Пред његовим очима ставили пса у цев пуну течности, ево шта се догодило!

– Споразум о социјалној сигурности је од изузетне важности за грађане Републике Србије који живе и раде у Руској Федерацији. Његовим потписивањем сви наши држављани који одлазе на рад у Русију, као и грађани Русије који долазе на рад у Србију, могу да остваре право на пензију – рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао да је један од приоритета Владе Србије стварање бољих услова живота и рада њених грађана и да ће се у складу са тим трудити да се свима обезбеди сигурнија и спокојнија будућност.

Важност овог споразума потврдио је и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин, и председница Савета Федерације Горњег дома Федералне скупштине Валентина Ивановна Матвијенко.

КУПИЛА САМ АУТО ОД ЈЕДВА УШТЕЂЕНИХ ПАРА, А НА ШАЛТЕРУ ШОК! Уместо да ми преда таблице, службеница ми је рекла ужасну ствар

Министар Ђорђевић је истакао да је са министром рада Топилином, поред осталог, разговарао и о искуствима, као и о начину стварања повољније демографске слике у Републици Србији, по узору на Русију.

На потписаном Споразуму су две делегације радиле још од 2010. године. Приликом прве посете министра Топилина Београду, у новембру текуће године, министар Ђорђевић је заједно са својим тимом и руским колегама за месец дана договорио потписивање до краја ове године, што је и остварено.

У ЧЕТВРТАК ЈЕ НАЈМРАЧНИЈИ ДАН У ГОДИНИ: Овај феномен се није десио 350 година и најбоље је да не излазите из куће

– Имао сам посебну жељу да, као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, после неколико година преговора коначно ставим тачку на овај споразум, јер је он веома битан за обе земље – то приликом је рекао министар Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је нагласио да билатералну сарадњу са Руском Федерацијом одликују традиционално пријатељски односи и да је ова посета Русији, као и потписивање поменутог споразума, наставак даље успешне сарадње у области рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

Споразум о социјалној сигурности регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију, затим, право на накнаду погребних трошкова, као и право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести.

Овај споразум даје могућност лицима, која немају довољно стажа осигурања навршеног применом својих националних прописа, да остваре право на пензију сабирањем периода осигурања навршених у обе државе уговорнице.

БАЦАЛИ СУ МУ СИНА НА ПОД, ПРЕД ЋЕРКОМ СЕ СКИДАЛИ ГОЛИ, НАПАЛИ ИХ СЕКИРОМ И ПРЕТИЛИ ХИТЛЕРОМ: Језив напад на породицу из Београда!

Веома је важно истаћи да се за утврђивање права на давање у складу са одредбама овог споразума узима у обзир и стаж осигурања који је, према правним прописима страна уговорница, навршен пре његовог ступања на снагу.

Овај споразум примењиваће се и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић: Разговарали смо и о Центру у Нишу

(ВИДЕО) ЗАПЛЕНА НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ: Албанац превозио пола тоне марихуане

ЕУ одузима Пољској право гласа у ЕУ, Варшава губи милијарде?

СТЕФАНОВИЋ: Сви знају политику Ђиласа, Јанковића и Шапића, они би да испразне џепове Београђана и напуне своје!

Извор: Танјуг/Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon