Pixabay
Друштво Србија

ДАНИМА ПЛАЧЕ И НИКО НЕ МОЖЕ ДА ЈЕ УТЕШИ: Слепа бака коју су деца оставила у болници иде у дом

Случај осамдесетседмогодишње баке из планинског села Првонек које се налази недалеко од Врањске Бање гануо је и растужио целу Србију. Слепа и непокретна старица, мајка шесторо деце је због проблема са повишеним крвним притиском примљена на Интерно одељење Опште болнице у Врању 18. октобра.

Када је дошло време да старица изађе из болнице, нико од њене деце се није појавио и поред позива који су им упућени. Старицу није имао ко да преузме па се у решавање проблема укључио Град Врање са Центром за социјални рад и социјалним службама ЗЦ. Како Курир незванично сазнаје старица је и даље на Интерном одељењу, у тешком стању, слепа непокретна са декубитусом по телу.

СКАНДАЛ! ТАЧИЈА СТАВИЛИ ДА СЕДИ ИЗА ПУТИНА! Вучић: Када је Путин схватио да се са њим поздравља, одмах се окренуо!

У свесном је стању тужна и уплакана.

„Бака је неутешна стално плаче, свесна ситуације у којој се налази. Деца се једноставно не појављују ”, каже добро обавештен извор Курира. Према речима надлежних старици је потребна туђа нега и помоћ, јер због свог стања мора бити под надзором.

ЛОВАЦ РАНИО ЈЕДНОГОДИШЊУ ДЕВОЈЧИЦУ КОД ШАПЦА! Расута сачма у дечју собу улетела кроз отворен прозор!

Доктор Саша Ђорђевић, управник Опште болнице у Врању каже да је све више оваквих случајева у којима старе и немоћне родитеље не збрињавају деца.

„Надамо се да ће бака добити смештај у Старачком дому у Сурдулици. Код ње се ради о кардиоваскуларном обољењу. Бака је лечена на Интерном одељењу Опште болнице.Она је санирана максимално са интернистичке стране и оно што је битно да кажем као управник болнице јесте да ми пацијенте не препуштамо случају наравно буду хоспитализовани и даље код нас. Из свог искуства могу рећи да сам држао пацијента два и по месеца на одељењу. Нећемо пустити људе напоље без крова над главом. У таквим случајевима обавестимо све надлежне институције породицу родбину и у сарадњи са социјалним службама при болници покушавамо да овакве људе сместимо у одговарајућу установу“, каже доктор Ђорђевић и додаје да је проблем у томе што деца не желе да се старају о старим И болесним родитељима.

25 ГОДИНА ОД ГИДРИНЕ СМРТИ: Животна прича највећег комичара и чувеног Жике Павловића ће вас расплакати!

„Нажалост дешава се да И последње дане пацијенти проведу овде, а да их опет породица или деца не желе кући, не желе никакве обавезе према њима И да живот заврше у болничким условима“, напомиње доктор Ђорђевић на основу свог двадесетогодишњег искуства у раду на Хирургији.

За немоћну баку како Курир незванично сазнаје интересује се само једна од снаја. Њу је ганула читава ситуација, али нажалост, не може да се стара о свекрви.

„Једна од бакиних снаја није у могућности да на било који начин брине о свекрви због породичних проблема које има. Врло је потресена због целе ситуације зове стално и плаче желећи да помогне иако није у могућности“, каже добро обавештен извор Курира.

БЕОГРАЂАНКА ОСТАЛА У ЧУДУ: Јасмина нашла пун новчаник, а кад је дошао власник шокирала се! Тада је одлучила: Следећи пут само ћу да шутнем, па нека га тражи сам!

Град неће дозволити да бака заврши на улици

Данијела Милосављевић градска већница задужена за социјална питања И локалну управу истиче да слепа И непокретна бака неће остати у болници нити бити на улици, јер ће до завршетка процедуре око смештаја у Дому за старе у Сурдулици, бити смештена у Прихватилиште за стара и одрасла лица у Врању.

„Бака није била у систему социјалне заштите. Од тренутка када је она смештена у болницу где ју је сместио један од синова и када је лечење приведено крају просто син се није појавио да преузме мајку из болнице. У том тренутку је и болница обавестила Центар за социјални рад. Оно што је Центар у почетку имао од информација да бака има шесторо деце, али је морао да ступи у контакт са свом децом, јер је можда неко заинтересован да преузме старог родитеља и да брине о њему. Центар је контактирао децу и оно што је битно нико од њих није исказао интересовање да се непосредно брине о њој, али су хтели да сносе одређене трошкове око бакиног смештаја у одговарајућу установу. Како се деца нису договорила око преузимања баке из болнице Центар је принуђен да преузме одговорност око старице. Бакин ординирајући лекар почиње да ради у уторак тада ће бити спремна отпусна листа. Да ли ће бака одмах у уторак бити смештена у Дому за старе у Сурдулици зависи од процедуре док се она не заврши она ће бити привремено у Прихватилишту за стара И одрасла лица у Врању“, објашњава већница.

(ВИДЕО) УКРАО КОЛА ПА КРЕНУО ДА ГАЗИ: Мушкарац (20) пре тога избо човека, а затим се закуцао у тржни центар! Повређено 7 укључујући 2 деце

Она подсећа да према Закону о социјалној заштити када деца не желе да се старају о свом родитељу изнад 65 година да је Центар у обавези да покрене кривични поступак према свој деци. Милосављевић додаје И то да деца некад И нису у могућности да се старају о својим родитељима.

„Не осуђујем такву децу која просто не могу из много разлога да брину о старим родитељима, зато постоје старачки домови И друге установе социјалне заштите, али конкретно овде сматрам да је требало да преузму своју мајку из болнице И да се онда на неки начин реши тај проблем“, истиче Милосављевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ТРАМПОВ ШАМАР ЗА ПОРОШЕНКА: Председник Америке брутално искулирао колегу из Украјине

ЋЕРКА ВИСОКОГ ФУНКЦИОНЕРА ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ ПРИВЕДЕНА ЗБОГ ДРОГЕ! У њеној торбици пронађено 140 гр марихуане!

Скандал због распореда седења лидера у Паризу

ВУЧИЋ ОТКРИО ШТА ЈЕ РАЗГОВАРАО СА ЛИДЕРИМА НАЈЈАЧИХ ЗЕМАЉА НА СВЕТУ: У Паризу се срео са Путином, Трампом, Меркеловом, Макроном.. и сви хвалили Србију

(ФОТО) ПРАДЕДА, ХВАЛА ТИ! ОВАКО СЕ СРБИ СЕЋАЈУ СЛАВНИХ ПРЕДАКА ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА: Волите своју земљу као што су је они волели! Дирљиве поруке преплавиле интернет…

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue
27°
Wed