Фото: Јутјуб
Друштво Србија

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ! Ево шта никако не смете да радите!

Српска православна црква и верници данас славе Успеније Пресвете Богородице, празник који је у народу познатији као Велика Госпојина.

(ФОТО) ТРАЖИ СЕ ЛУДИ ВОЗАЧ! ИЗБЕГНУТА ОЗБИЉНА ТРАГЕДИЈА КОД ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ! БМВ аутопутем јурио 200 километара на час у супротном смеру!

Господ који је на Синају заповедио петом заповешћу: „Поштуј оца свога и матер своју“ показао је својим примером како треба поштовати своју мајку. Висећи на крсту у мукама, Он се сетио своје Мајке и показујући на апостола Јована рекао јој је: „Жено, ето ти сина“. После је свом ученику рекао: „Ено ти мајке“. Након што је тако збринуо своју мајку, издахнуо је.

ЕНГЛЕЗИ УПУТИЛИ ДИРЕКТНУ И БРУТАЛНУ ПРЕТЊУ СРБИЈИ

Богородица је заштитница свега живог на земаљској кугли, а посебно – породиља и мајки. Оне се у случају преке потребе прво обраћају Мајци Богородици. Њена икона се налази у свакој кући верујућих Срба.

ДРЖАО „ТАОЦЕ“ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Разјарена звер патролирала ходницима, станари пола дана нису смели НИ ДА ПРОВИРЕ

Веровало се да на овај дан, мало састругане боје са њене иконе или фреске, ако се попије размућено у води, може помоћи код многих женских болести.

ПАНИКА У ЕГЕЈУ! ПУТИНОВИХ 50 БРОДОВА ШПИЈУНИРА АМЕРЕ: Манија гоњена прогања Вашингтон, У СВЕМУ ВИДЕ РУСЕ!

Пресвета Богородица је, према веровању Срба, заштитница болесних, па су за Велику Госпојину у Србији многи болесници одвођени на изворе лековите воде да се умију.

Верује се и да биље и траве убране на Велику Госпојину имају изузетно лековита својства. Беру се боровнице и лековите траве, а верује да се ће оне донети здравље и благостање свима у дому.

РОТВАЈЛЕР КИДАО ДЕТЕ КАО КРПУ: Власник пса без корпе пустио на игралиште пуно деце

Према веровању Срба, у периоду између две Госпојине, или периоду прелаза, важно је обавити обреде којима се изражава захвалност Богородици, заштитници жена, за рађање деце, а затим за родност и плодност земље и стоке.

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње.

Исто тако данас није добро ишта радити рукама, нарочито послове са иглама, или уопште започињати нов посао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАПШЕЊЕ У НОВОМ ПАЗАРУ Полиција запленила килограм МАРИХУАНЕ и вагу за мерење

ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ Кантер: У Турској би ме отровали или би ми наместили саобраћајну несрећу

„БУЧНА ЈЕ И АГРЕСИВНА“ Комшије Јелене Голубовић откривају какав ХАОС је претходио нападу на редитељку

Миломир (21) није тражио ни динар за пронађени новчаник, али имао је једну молбу: Сада га је срећа погледала и променила му живот из корена

alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
24°
Tue
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri