Друштво Србија

Данас обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату обележава се данас у читавом свету државним манифестацијама у 11.00 сати, у знак сећања на дан и тренутак када је 1918. године на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

У Србији ће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић у име Владе Србије, уз пуне војне и државне почасти предводити централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти, 11. новембра, у 11 сати, код спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату (комплекс Новог гробља у Београду).

Централној државној церемонији присуствоваће високи представници министарстава Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке Републике, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Француске, Холандије, Чешке Републике, Анголе, Палестине, Турске, Аргентине, Кубе, Јапана и други.

И Немци су му се дивили: Херојска смрт заборављеног српског јунака који је пред стрељачким водом урадио невероватну ствар да би се борио до самог краја

Како је саопштио Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, церемонији ће такође присуствовати удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

После церемоније полагања венаца и одавања почасти, министар Ðорђевић обратиће се присутнима, након чега ће уследити уметнички програм.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата. Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто време, у свим главним градовима државама-победницама у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

Присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом светском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сећања, али и афирмације помирења и сарадње као основа за даље унапређење билатералних односа Србије и држава-учесница у том оружаном сукобу, пише у саопштењу.

Представници органа државне власти на свим нивоима, удружења грађана и поједници окупиће се 11. новембра у 11 сати крај војних меморијала и места страдања из раздобља Првог светског рата, у својим срединама, и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Истог дана у исто време, амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у Албанији, Алжиру, Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Грчкој, Египту, Италији, Канади, Мађарској, Македонији, Немачкој, Пољској, Румунији, Словачкој Републици, Словенији, Тунису, Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори и Чешкој Републици, обићи ће српске војне меморијале и места страдања из раздобља Првог светског рата у државама у којима су акредитовани и полагањем ловорових венаца одати почаст невино пострадалим цивилима и ратницима.

Амбасадори, генерални конзули, конзули и изасланици одбране Републике Србије у државама на чијим територијама не постоје војни меморијали и места страдања од значаја за Републику Србију, у својству представника Србије – државе савезнице и победнице у Првом свестком рату, присуствоваће централним државним манифестацијама које ће тим поводом бити одржане 11. новембра у престоницама тих земаља.

Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године (1914-1918.) истиче се у саопштењу Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

(ВИДЕО) БРУКА И СРАМОТА НА ПРЕДСТАВИ АУДИЦИЈА: Београђани дошли да се забаве, а Емир им сервирао скраћени говор из Сребренице!

Поводом Дана примирја у Првом светском рату јуче је са Савске терасе на Калемегдану, изведена почасна артиљеријска паљба са десет плотуна.

Паљбу је извео Почасни батаљон Гарде Војске Србије.

Уз интонирање химне Републике Србије и подизање заставе, обележавање Дана примирја је својим извођењем пропратио и оркестар Гарде.

Извођењу почасне артиљеријске паљбе присуствовали су бројни грађани Београда.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА РАДИОАКТИВНОГ ОБЛАКА: Детектован и у Србији, али нема опасности по здравље?!

Хитна акција Алијансе: За какав рат се НАТО спрема у срцу Европе

Сарајево прислушкује Додика!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon