foto: Wikimedia
Друштво Србија

Данас је велики чудотворац Александар Невски: Обавезно ово урадите ако желите здравље за вашу породицу!

Српска православна црква и верници данас обележавају празник светог Александра Невског.

СРБИЈА ПОДИЖЕ ВОЈСКУ?! Влада преломила: Не можемо да гледамо ново етничко чишћење на Косову!

Александар Невски је био велики руски кнез, син кнеза Јарослава и светац Руске православне цркве који је 2008. године проглашен за највећу личност руске историје. Иако је реч о руском свецу, Александар Невски је постао симбол борбе за очување православља, па га као свеца поштују у свим православним народима словенског порекла. То је случај и са Србијом, иако га као крсну славу у нашој земљи прославља тек неколико десетина породица, нарочито у околини Крагујевца.

Александар Невски био је правдољубив, жалостиван, истински побожан, презирао је сујету света. Од ране младости био је верник а ноћи је, говори предање, најрадије проводио у молитви.

Мађарска шаље војску на Косово!

1236. године постао је новогородски кнез, а победио је Шведе на реци Неви и зато је прозван Невски. Силним га је чинила вера у Божју помоћ и војницима је пре битку говорио: “Бог је не у сили него у правди“. Једном приликом јавили су се светитељи Борис и Гљеб једном његовом војводи и обећали своју помоћ великом кнезу. Био је силан владар, а велики део својих снага трошио је на јачање православља, не само у Русији већ у свим православним земљама, пише блицжена.рс. Двадесет седам година кнезовао је а онда, осећајући да му се приближава одлазак из овога света, он је примио монаштво и монашко име Алексије, причестио се светим Тајнама, и упокојио се блажено 14. новембра 1263. године, у својој 43. години.

(ВИДЕО) ТЕШКА НЕСРЕЋА КОД УМКЕ, ЗАТВОРЕН САОБРАЋАЈ КА ОБРЕНОВЦУ: Жена пешак погинула у близини фабрике картона, мушкарац тешко повређен

Сахрањен је у манастиру Рождества Пресвете Богородице, у Владимиру. При сахрани, када је митрополит хтео да му стави у руку опроштајну грамату, он је сам, као жив, отворио руку и узео грамату. Краљ Александар Карађорђевић сматрао је Светог Александра својим заштитником, па му је у Београду, на Дорћолу подигнута црква тридесетих година прошлог века. О чудима Александра Невског постоје многе легенде. Једна од њих каже да су се у цркви где је почивало тело свеца, једне ноћи свеће су се наводно упалиле саме од себе, а два старца изашла су из олтара и пришла његовом гробу, говорећи: „Александре, устани и спаси праунука Димитрија, кога нападају туђинци“.

(ВИДЕО) ЗВАЛИ СУ ГА РУСКИ РАМБО, НЕУСТРАШИВО ЈЕ БРАНИО КОСОВО: Примао метке за своје људе, ликвидирао терористе и уништавао им базе! ПРЕЖИВЕО СВА РАТИШТА, А ЕВО КАКО ЈЕ СКОНЧАО

Према причи, Александар је устао из гроба и кренуо с њима, а све то је наводно видео човек који брине о цркви и о томе известио црквене власти. Свештеници су мошти Александра Невског поставили у кивот и том приликом су болесници, прилазећи им с вером, добили исцељење. Зато се верује да свако ко има неког болесног или „слабог“ у породици, мора ујутру отићи у цркву, упалити свећу и помолити се овом чудотворцу, а да ће он свакоме ко му се искреном молитвом обрати, помоћи. Поред тога, у Србији се празник Светог Александра Невског још зове и Лесендрован, а обичај је да данас они који имају госте обавезно своје пријатеље још на кућном прагу понуде ракијом. Ако гости долазе у кућу у којој је данас крсна слава, треба да подигну чашу и наздраве: „Ко славу слави и подиже, њега слава и људи пазили, славио за многа љета и година, све боље, пуније и задовољније!“

Руски системи ПРО ће „затворити“ све америчке циљеве

ОСУЂЕН БАХАТИ ВОЗАЧ У БЕОГРАДУ: Пијан возио 208 километара на сат у контра смеру!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЛИН ОДУВАО РАМУША: Војска Косова да иде у Сирију, па косовски Албанци су већ тамо као терористи ИД!

(ФОТО) УЖАС У ЛЕСКОВЦУ: Жена се бацила под воз, полицајци скупљају РАСКОМАДАНО ТЕЛО

(ВИДЕО) БОСАНАЦ ОБОРИО СВЕТСКИ РЕКОРД За само 25 секунди ГЛАВОМ РАЗБИО 90 БЛОКОВА

(ВИДЕО) ПАКЛЕНО ЛЕТО ЈЕ ИЗА НАС, А СЛЕДИ НАМ ЈОШ ГОРЕ Забрињавајућа прогноза за 2019. годину! ЕВО КАКВА НАС ГОДИНА ЧЕКА!

Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
21°
Mon
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu