Foto: Pixabay
Православље Србија

Данас је Васкршњи понедељак! Да бисте спрали грехе урадите ОВО, а у госте обавезно позовите ЊИХ!

Данас обележавамо Васкршњи понедељак који се у Србији слави као државни празник.

За опомене посланици платили пола милиона: Највише казни добио Обрадовић

Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан Светле недеље, а аналогно према календару западних хришћана, други дан у седмици након Васкрса, будући да им је ускрсна недеља први дан. Тако се Вакршњи понедељак се убраја у покретне празнике.

Будући да се Васкрс слави три дана, васкршњи понедељак је други дан славља.То је, такође дан када се практикују разни обичаји, а богослужења на тај дан су иста као и за Васкрс.

Данас облачно са кишом, али ће нас жива на термометру обрадовати!

На пример, у војвођанским селима, се задржао обичај поливања девојака на васкршњи понедељак. Наиме, млади момци обилазе фијакерима или каруцама девојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити девојку.

Асанжови адвокати поднели ТУЖБУ против Еквадора!

Побусани понедељак – 6. мај

Васкршњи понедељак се у појединим местима зове и побусани понедељак, али он се обележева недељу дана после Васкрса и ове године је 6.маја.

Зове се побусани јер по народном обичају, треба побусати гробове умрлих сродника бусењем са зеленом травом. Наиме, тај дан је посвећен упокојенима и стога треба отићи на гробље и запалити свећу, уредити гробље, однети фарбана јаја на гроб јер је тај дан посвећен упокојенима.

Маја Ковачевић (39) је МАЈКА 11- ОРО ДЕЦЕ, рано је остала БЕЗ МУЖА, а њене речи пред Васкрс ТОПЕ и најхладнија СРЦА!

Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих девојачких греха, а то такође подсећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије девојку, значи да је већа шанса да ће је запросити. Након тога, девојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло.

На васкршњи понедељак се настављају гозбе и весеља, али како је дан раније предвиђен за најужу породицу, овог дана се угошћавају кумови, родбина, пријатељи.

Огласио се власник пекаре из Борче невероватним речима

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СВЕДОЧЕЊЕ ПРЕЖИВЕЛОГ ИЗ АУТОМОБИЛА СМРТИ: Пробудио сам се, а око мене су сви били мртви! Драган је био у ауту са 4 случајна странца, СВИ СУ ПОГИНУЛИ ОСИМ ЊЕГА, а ево шта га је спасло!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК) ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАВИЧНУ СЦЕНУ ИЗ РЕСТОРАНА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Напао је госта, потегао и пиштољ на њега пред МАЛИМ ДЕТЕТОМ и породицом!

(ФОТО, ВИДЕО) Тражили Велику Албанију, добили свињску главу! Нови детаљи протеста испред пекаре у Борчи!

(ФОТО/ВИДЕО) БЛОКИРАНА АЛБАНСКА ПЕКАРА У БОРЧИ! НАРОД СЕ ОКУПЉА!

Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri