pixabay.com
Православље Србија

Данас је Трапави петак: Кад устанете прво узмите воду и урадите ово

Данас је Трапави петак, први петак по Васкрсу, који се још зове и Бели, Благи или Трапави петак, односно петак када се не пости, што је и разумљиво, јер му је претходио најдужи и најстрожи пост у години.

Леп почетак дана, али после се квари време

За овај петак, који се још назива и Светли петак, по Србији и Босни је раширенији назив Источни петак. Назив му је настао од речи источник, што значи: извор, јер је било у обичају да се, рано зором, одлази на изворе и кладенце, где се обредно, ради здравља, умивало.

(ФОТО) СКАНДАЛ! Некадашња уредница РТС-а се сликала како показује знак албанског „двоглавог орла“ и објавила то на Фејсбуку

Ова окупљања су прерастала у светковину која се, уз обед, ту проводила целог дана.

ТЕШКИ ВРЕМЕНСКИ ШОКОВИ! Сутра невероватних 25 степени, а онда стижу ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ, КИШЕ И ГРМЉАВИНА! Дугорочна прогноза!

Међу описима светковања Источног петка нарочито је упечатљив опис Бркаилије Касабалије, објављен у листу „Караић“ 1903. године, где се каже да је почетком овог века православна чељад из Сарајева овога дана одлазила на исток, на Бембашу, и умивала се на извору Пјенковац, верујући да је то добро ради здравља, јер је тога дана и Богородица измивала Христу ране.

(ВИДЕО) СТАМЕНКОВСКИ ЗА ПИНК: Американци своју ‘демократију’ спроводе само тамо где има нафте, а сведоци ПУСТОШИ која остаје за њима су Либија, Ирак, а сада и Венецуела

Након умивања се одлазило на Борак, осојну страну подно Требевића где се ручавало и остајало у дружењу и ведром расположењу цели дан.

Орбан: Европи потребни лидери који су против имиграције

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пут у катастрофу: Шта ако Американци у Венецуелу убаце јединицу која би да окрвави руке

(ВИДЕО) ЗАОШТРАВАЊЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Суд харедио хапшење кључног Гваидовог савезника

ХОРОР НА РАФТИНГУ НА ТАРИ! Преврнуо се чамац, девојка из Београда једва извукла живу главу! Хитно хоспитализована!

Ништа од пријатељства Трампа и Путина: Главни проблем – администрација САД

ШКАЉАРСКИ РЕЦЕПТ СМРТИ: Мило Илић убијен на исти начин као Веско Калезић, УБИЦА ИМ ЈЕ ТИХО ПРИШАО И САСУО 13 МЕТАКА

ЦЕЛА КУРШУМЛИЈА ДОШЛА ДА ИХ ИСПРАТИ „На мукама, у ватри си душу испустила“: Три жене настрадале у стравичној несрећи сахрањене истог дана, а онда се гробљем проломио врисак!

Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri