Foto: Printscreen
Православље Србија

ДАНАС ЈЕ ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ: Славимо свете Ћирила и Методија! ОНИ СУ ОПИСМЕНИЛИ СЛОВЕНЕ и створили глагољицу

У Србији се данас обележава Дан светих Ћирила и Методија и Дан словенске писмености и културе. У сећање на мисионаре и културне и политичке дипломате, творце првог словенског алфабета, одржавају се службе у црквама широм православља, али и културне манифестације у земљама којима су браћа из Солуна донела хришћанство и писменост.

(ВИДЕО) ТРАМП ЧЕЛНИЦУ КОНГРЕСА НАЗВАО ЛУДА НЕНСИ Сумњала да је способан да води земљу, он се одмах оправдао: ЈА САМ ЕКСТРЕМНО СТАБИЛНИ ГЕНИЈЕ

За овај црквени празник не везују се неки посебни народни обичаји, али је од непроцењивог културног и цивилизацијског значаја за Србе и Словене уопште.

Ова два брата рођена су у Солуну, у кући знаменитих и богатих родитеља. Старији брат Методије провео је као официр десет година међу Словенима (македонским) и тако научио словенски језик.

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ ГАЗДА ЈЕЗДЕ Проговорио после толико година: Ово је права истина о Аркановом убиству!

По повратку у Грчку замонашио се, а мало после тога придружио му се и млађи брат Ћирило (Константин).

Када је хазарски цар Каган тражио од цара Михаила проповеднике хришћанства, цар му је послао браћу Ћирила и Методија. Они су убедили прво Кагана, а затим и много народа превели у хришћанство.

(ФОТО) НЕСРЕЋА У ЦЕНТРУ ГРАДА! Судар скутера и „мерцедеса“ у Београдској улици!

Foto: Printscreen

(ВИДЕО) Тереза Меј подноси оставку

По повратку у Цариград саставили су словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге поделили су свештеницима да уче омладину.

На папин позив стигли су у Рим, где се Ћирило разболео и умро 14. фебруара 869. године. Методије се потом вратио у Моравију и наставио са ширењем вере међу Словенима све до упокојења 6. априла 885. године.

(ФОТО) МУЊЕВИТО! Ухапшен троструки убица из Новог Сада!

Његово дело наставили су његови ученици са светим Климентом, као епископом на челу. Прешли су Дунав и стигли на југ, у Македонију и ту продужили започети посао браће Ћирила и Методија.

(ФОТО) Ово је Горан Јанковић, осумњичен да је убио своју жену и њене родитеље: Цео Нови Сад трага за њим

Русија креће да производи ЧУДОВИШНЕ ПРОЈЕКТИЛЕ! Могу да изазову тотално уништење: „Спремни смо“!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ОВО ЈЕ МИРЈАНА КОЈА ЈЕ УБИЈЕНА ЈУТРОС У НОВОМ САДУ! Муж пресудио и њој и њеним родитељима!

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗБОГ КОЈЕГ ЈЕ ЗЕТ ПОБИО ЦЕЛУ ФАМИЛИЈУ У НОВОМ САДУ!? Сестрић породице Пајић пронашао лешеве! Убијена Мирјана га пре две недеље пријавила за насиље! ДЕТАЉИ УЖАСА!

ДАЧИЋ НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ НАКОН ПРЕЖИВЉЕНОГ НАПАДА! Ударио по Албанцима чим се вратио!

(ВИДЕО) Кина прави воз који ће „летети“ 600 километара на сат

извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
28°
Sun