Printscreen
Друштво Србија

ДАН КАДА ЈЕ СРПСКА СЛАВА ОДЈЕКНУЛА ЕВРОПОМ: После победе на Делиграду непријатељи су схватили да са Србима неће бити лако

Делиград, место на десној обали Јужне Мораве, близу Алексинца, не помиње се често. Месташце од тек нешто више од 200 становника личи на хиљаде других сличних. Па ипак, овде се одиграо један од најчувенијих бојева у Првом српском устанку.

СИНАНОВ СИН ИЗЛАЗИ ИЗ ЗАТВОРА: Једина му је УТЕХА што се ПОМИРИО с оцем пре његове СМРТИ

Пошто је на Скупштини устаничких старешина у Смедереву крајем 1805. године, обзнањено да ће се устанак прошири на све суседне турске области и да се међу устанике примају избеглице из околних неослобођених области, почетком 1806. године, по Карађорђевом наређењу, у Делиграду је изграђено устаничко утврђење ради одбране јужног моравског правца.

Војин Ћетковић: Сви постајемо исти, глобалне силе хоће да униште породицу!

Делиградско утврђење налазило се на пола пута између Алексинца и Ражња, на улазу у Ђуниски теснац, између Дреновачког потока и Мораве, куда је пролазио Цариградски друм. У почетку је био подигнут само један шанац , да би их на крају било девет око вешто распоређењих земљаних утврђења, од четири бастиона за топове и две гвоздене капије. Сва утврђења су била добро снабдевена храном, водом, муницијом и четири топа скинута са Смедеревске тврђаве, тако да су могла дуго да опстану у опсади.

ЗАРОБЉЕНИ УКРАЈИНАЦ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋУ ИСТИНУ: НАТО војници су већ ту, обучавају нас за…

Ово утврђење је било огромна препрека турском надирању низ Мораву и непријатељ је то знао. Зато је Ибрахим-паша, командант турске војске, 16. јуна 1806. године наредио напад на Делиград. Око 6.000 Турака сукобило се са 5.000 устаника под командом Петра Добрињца. Борбе су вођене неколико недеља, али су и ровови и српски борци издржали.

(ВИДЕО) Српска ММА звер унаказила Француза: Сви су занемели како је пукло после ударца за нокаут

Почетком септембра у помоћ им је коначно стигао одред војске под командом Станоја Главаша. До краја боја је ратовало 55.000 турских војника против 37.000 српских бораца. Ојачани, Срби су успели да пробију блокаду и натерају турску војску на повлачење ка Алексинцу. После ове победе, српски устаници су кренули у противофанзиву. Од тог судбоносног дана и величанствене победе прошло је тачно 211 година.

(ВИДЕО) ПОБЕСНЕО! ЂОКОВИЋ ВИКАО НА СУДИЈУ ИЗ СВЕГ ГЛАСА: Треба ли неко да изврне зглоб, па да се онда среди терен

Ова победа Карађорђевих устаника надалеко је одјекнула. Народ који је до тог тренутка добар део Европе сматрао варварским и имао мало разумевања за његову жељу за слободном победио је моћну османлијску војску и организовано настављао отпор.

(ФОТО) Био је младић за пример, а онда га је хероин узео под своје: Његова мајка је објавила језиве фотографије како је изгледао пред смрт

Велика борба српског народа за коначно ослобађање од турске власти тако је почела. Непријатељи су схватили да са Србима неће бити лако. Европске силе да се на ову балканску земљу, колико год мала била, ипак може рачунати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Захарова: Лаж је постала рутина у Савету безбедности УН

(ВИДЕО) МЕДИЦИНСКИ ФЕНОМЕН Диже скоро 50 килограма у деветом месецу трудноће

НОВАК ЗГАЗИО ТРЕЋЕГ ШПАНЦА У НИЗУ! Ђоковић разбио Вердаска за четвртфинале Ролан Гароса!

(ФОТО) МЛАДИЋ (29) СТРАДАО НА РАФТИНГУ: Пливао испод водопада, па нестао! Нашли га на дну реке

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue