Политика Србија

Дачић у Унеску: Сачувана четири драгуља на КиМ, стотине угрожене

Наша је колективна обавеза да заштитимо и сачувамо светско наслеђе за генерације које долазе, поручио је на 39. заседању Генералне конференције Унеска шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Српско историјско, културно и верско наслеђе на Косову и Метохији од немерљивог је значаја не само када је реч о националном идентитету Србије, већ представља део вредне европске и светске баштине коју је неопходно додатно заштитити, поручио је у Паризу први потрпедседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

„Наша је колективна обавеза да заштитимо и сачувамо светско наслеђе за генерације које долазе“, рекао је Дачић у обраћању на 39. заседању Генералне конференције Унеска.

Истакао је да је на трагичном примеру свог културног и духовног наслеђа на КиМ Србија била сведок у којој мери је битна улога Унеска и подршка у заштити и очувању баштине, посебно у најкритичнијим тренуцима.

Према његовим речима, на КиМ су, стављањем на Листу светске баштине у опасности, сачувана четири универзална вредна драгуља српске средњовековне културне баштине, али је на стотине добара и даље угрожено.

Оценио је да изворни принципи Унеска, који имају своје упориште у Повељи УН и његовом Уставу, морају бити поштовани у пуној мери и без изузетка „јер само на тај начин систем међународних односа може бити унапређен, а међународно право сачувати своје универзално важење“.

Управо због тога, навео је Дачић, Србија ће наставити да се залаже против политизације и изазивања нових подела, затегнутости и конфронтације унутар самог Унеска, „као што је био случај пре две године приликом покушаја међународне политичке афирмације једног недржавног ентитета“.

Дачић је нагласио да Србија поздравља укључивање културе у Развојну агенду и усвајање Резолуције 2347 Савета безбедности УН, чиме се питање очувања културне баштине човечанства ставља у први план деловања међународних организација и међународне заједнице.

Наводећи да се Унеско суочава са бројним изазовима последњих година, који у значајној мери осујећују његов рад, Дачић је рекао да се Србија залаже за деполитизацију Унеска јер, како је објаснио, узлазни тренд политизације угрожава темељне вредности на којима концепт организације почива и тиме озбиљно нарушава њен углед и утицај у свету.

„Унеско треба да служи колективној визији једног бољег света и верујемо да су солидарни приступ свих држава чланица и уједињени напори од пресудне важности“, рекао је шеф српске дипломатије.

„Србија за дијалог и договор“ 

Дачић је нагласио да се Србија залаже за доследно поштовање Устава Унеска и за приступ који се заснива на дијалогу и договору уместо унилатерализма, у интересу промоције мира и безбедности, а кроз јачање сарадње у кључним областима Унеска.

Српски министар је рекао да, као чланица Извршног савета, Србија заједно са осталим чланицама Унеска, улаже континуирани напор како би се остварили видљиви и одрживи резултати на плану реализације Агенде одрживог развоја до 2030. године, посебно ако се има у виду да у домен Унескове надлежности спада бар девет Циљева одрживог развоја.

Шеф српске дипломатије је додао да Србија подржава активности које Унеско предузима у области образовања, а да посебно подржава напоре организације да се додатно побољшају прилике за образовање избеглица и интерно расељених лица.

„И сама суочена са тешким последицама масовног мигрантског таласа, Република Србија улаже велике напоре да одговори на потребе најрањивијег дела мигрантске популације која се нашла у нашој земљи, уједно показујући висок степен солидарности и емпатије“, рекао је Дачић.

Рекао је да је Србија посвећена заједничкој и доследној борби против свих видова насиља и екстремизма у међународним односима, у чему Унеску припада важна и специфична улога.

Дачић је честитао Одри Азуле на номинацији за новог генералног директора Унеска и изразио уверење да ће се успешна сарадња Србије са Унеском наставити и у њеном мандату, јер, како је истакао, Србија остаје кредибилан и поуздан партнер Унеска.

„Одустајање Косова од кандидатуре велика победа за Србију“

Дачић сматра да је за Србију велика дипломатска победа и велики успех то што је Косово одустало од кандидатуре за пријем у чланство Унеска и Генералнoj конференци Унеска.

Према његовим речима, то показује колико је наша земља за две године ојачала своју спољнополитичку позицију.

„Желим да захвалим свим земљама које су пре две године гласале против пријема Косова у Унеско, као и свим људима у Унеску који су и овог пута утицали на то, указујући да Косово нема шанси да добије на гласању, тако да су на крају они сами одустали од кандидатуре“, рекао је Дачић, који у Паризу учествује на 39. заседању Генералне конференције Унеска.

Тако да, каже шеф српске дипломатије, ове године нема уопште на дневном реду питања Косова и тиме је, истиче, избегнута још једна поларизација, политизација организације, која треба да штити културну баштину у свету.

Србија ће, тврди Дачић, наставити са активним деловањем у Унеску, а према његовом мишљењу, то је једна од организација где се најбоље види квалитет српских дипломатских наступа, када је реч о одбрани националних и државних интереса.

„Мислим да овде сви знају за интересе Србије, али исто тако, Србија не треба да говори само о Косову, треба да говори генерално о проблемима културне баштине у свету и да се што јаче позиционирамо као један од значајних фактора у тој организацији и тиме ћемо свакако лакше одбранити наше државне и националне интересе“, сматра шеф српске дипломатије.

Србија, истиче Дачић, остаје на становишту да је Унеско, као организација која обележава 72 године постојања, свету потребна можда више него икада раније, те да је јединствена експертиза Унеска, да се кроз сарадњу у доменима културе, образовања, науке, информација и комуникација, може постићи значајан корак напред на плану очувања међународног мира и безбедности, потврда племените мисије те организације.

Србија је, истиче Дачић, као и свих претходних година, спремна да конструктивним приступом и у блиској координацији са осталим државама чланицама, допринесе што ефикаснијем раду организације.

„У фокусу Унеска и даље мора бити борба за слободу мишљења и изражавања, посебно медијског, са бригом за безбедност новинара као неодвојивим делом те слободе. Желео бих да истакнем да је Србија посвећена заједничкој и доследној борби против свих видова насиља и екстремизма у међународним односима, у чему Унеску припада важна и специфична улога“, рекао је Дачић.

Посебно зато, истиче, будући да су духовне и материјалне вредности о којима се та организација стара, на удару насилног екстремизма, укључујући и терористичке форме његовог испољавања.

„Стога сматрамо да посебну пажњу треба посветити изналажењу одговарајућих и ефикасних метода заштите драгоцене културне баштине човечанства и спремни смо да се активно укључимо у све пројекте и конкретне подухвате у том циљу“, рекао је шеф српске дипломатије.

Такође, како истиче, свесна да је питање заштите културне баштине у зонама захваћеним оружаним сукобима једно од најактуелнијих питања са којима се суочава Унеско, Србија се залаже за унапређење имплементације постојећег међународно-правног оквира на том плану.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп укида лутрију за добијање зелене карте

Центар АБХО Војске Србије обучава иностране експерте

,,Либерални шеријат“ или како феминисткиње манипулишу исламом у Норвешкој

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat