gov.rs
Политика Србија

Дачић у Њујорку на састанку о реформи УН

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује у Њујорку на састанку о реформи УН, којим председава председник САД Доналд Трамп.

Шеф српске дипломатије искористио је прилику да пре почетака састанка накратко поразговара са председавајућим Трампом.

Дачић је такође имао сусрете са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом и министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном.

„Данас ће бити низ билатералних сусрета, ја сам искористио прилику да накратко разговарам са многим учесницима који су били овде, са генералним секретаром Антонијом Гутересом, америчким председником Трампом, министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном и низом других државника, који су већ пристигли“, рекао је Дачић.

Додао је да њега и председника Србије Александра Вучића, који предводи делегацију наше земље, чека много посла.

„Чекаће нас на десетине и стотине састанака у наредних пет дана“, додао је Дачић.

Министар у Њујорку учествује на већем броју скупова који се одржавају у УН, где ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Генерална дебата редовног 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација одржава се од 19. до 23. септембра.

Дачић ће 20. септембра учествовати и на радном доручку министара спољних послова земаља Западног Балкана са комесаром ЕУ за политику суседства и проширење, у организацији Регионалног савета за сарадњу.

Истог дана учествоваће и на министарском састанку Покрета несврстаних земаља, као и у отвореној дебати Савета безбедности УН о реформи система мировних операција.

Следећег дана, предвиђено је и његово учешће на неформалном ручку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), у организацији Белорусије.

Учешће на генералној дебати биће прилика и за реализацију бројних Дачићевих билатералних сусрета.

Сусрети ће бити искоришћени за презентацију кључних спољнополитичких приоритета Србије, посебно оних на плану европских интеграција и у вези са Косовом и Метохијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Погледајте који српски политичар из БиХ се дружи са АЛИЈИНИМ РАТНИМ ЗЛОЧИНЦЕМ! (ФОТО)

Одржана трибина „Српско питање на Косову и Метохији“ (ВИДЕО)

Сулудо: Демократе ПРОТИВ превентивних здравствених прегледа јер их организује СНС!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue