sps.org.rs
Политика Србија

Дачић: Трпимо велике притиске због Руско-српског центра

На Западу постоји велика антируска хистерија, каже шеф српске дипломатије и додаје да "су сви на свету чули за Хуманитарни центар у Нишу који, иначе, чине петоро Срба, четворо Руса и неколико возача и преводилаца и једна сабака, то јест пас". Дачић је рекао и да ће бити одређено око 30 шефова дипломатско-конзуларних представништава у наредних шест месеци.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да још није донета одлука о давању дипломатског имунитета Руско-српском хуманитарном центру у Нишу и истакао да је Србија изложена великим притисцима тим поводом, а да ће одлуку донети у складу са сопственим интересима.

„Очигледно је да постоји велика антируска хистерија у западним земљама и да се све тумачи кроз то да Русија има велики утицај на наш регион. Они мисле да је тај утицај штетан. Рекао сам им тада када су о томе говорили, да ми имамо другачији утисак, да су били штетнији неки утицаји других, са друге хемисфере, него са источне, барем кад је реч о Србији и српском народу“, рекао је Дачић новинарима након састанка са Рогозином у Москви.

Упитан да ли је и на састанку било речи о томе, министар је рекао да је то тема којом се бавимо и којом се нарочито медији баве у последњим годинама, као и Запад.

Како каже, две су теме нарочито популарне сада на западној хемисфери кад је реч о нашем региону, прва тема је Ниш, а друга је зашто се праве индустријске зоне за руске фабрике у Србији.

„Мислим да су сви на свету чули за Хуманитарни центар у Нишу који, иначе, чине петоро Срба, четворо Руса и неколико возача и преводилаца и једна сабака, то јест пас. Ако је то шпијунски центар од чега треба да се плаши цела западна хемисфера, онда мислим да смо много ниско пали“, истакао је Дачић.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Према његовим речима, западна хемисфера сматра да би био антиамерички, антизападни акт уколико се тако нешто потпише са Руском Федерацијом.

Центар у Нишу, апострофирао је Дачић, искључиво је хуманитарни центар који се до сада доказао помагањем у гашењу пожара, у поплавама.

„Они кажу зашто онда хуманитарни центар да има имунитет. Па и Црвени крст се бави хуманитарним стварима и има пун дипломатски имунитет за разлику од Центра у Нишу, који треба да има имунитет на нивоу возача и секретарице у америчкој амбасади“, рекао је Дачић.

Министар је подвукао да се врше велики притисци на Србију по тим питањима.

„Врше се велики притисци на те две теме са запада и зато тој теми мора да се приступи веома озбиљно. Америка директно каже да ће то бити тумачено као антиамерички акт“, рекао је Дачић.

Министар је поручио да ће Влада Србије, у жељи да све те ствари не изазивају проблеме нашој спољнополитичкој позцији, добро анализирати целу ситуацију и доносити одлуке у наредном периоду.

„Убеђен сам да то питање мора да се реши на један или други начин. Онако како смо ми то замислили када је Центар формиран, сасвим је логично да он не може да ради без овог другог дела. Све у свему, или треба радити на томе или затворити тај центар“, рекао је Дачић.

Дачић о именовању амбасадора

Дачић је рекао и да промене амбасадора неће утицати на спољну политику Србије и да ће бити одређено око 30 шефова дипломатско-конзуларних представништава у наредних шест месеци.

Дачић је подвукао да Србија неће остати без амбасадора и додао да је он до сада поставио више од 40 нових шефова дипломатско-конзуларних представништава (ДКП).

„Највећим делом сам се руководио да то буду људи професионалне дипломате из куће. Зато то и није толико примећено, јер је за јавност интересантно само кад неко није добар“, рекао је Дачић одговарајући на питања новинара.

Министар је рекао да ће се наставити са том праксом и да ће се сваке недеље доносити по једно решење.

„У праву сте, некима истиче мандат, неки су и отишли у пензију, а то значи да ће сигурно барем 30-ак шефова ДКП морати да буде одређено у наредних шест месеци. Наравно, ради се постепено, неће бити ‘пакета’, никаквих смена или ‘сеча'“, навео је Дачић одговарајући на питања новинара.

Појаснио је да се формулација „опозвани амбасадори“ користи у дипломатском речнику, што не значи да је неко смењен.

Онај коме је истекао мандат мора да буде опозван, да би био постављен нови, а мандат траје све док неко не буде опозван, закључио је Дачић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Рогозин: Руска техника се производи за рат, а не за параду

Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Последњи поздрав оснивачу ,,Плејбоја“ из Београда

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat