Фото: wh.gov
Политика Србија

Дачић Тилерсону предложио нову стратегију српско-америчких односа

Те промене у америчкој политици могу да направе само председник, потпредседник и министар спољних послова. Они, који су из старог естаблишмента, нису ни способни за тако нешто јер бране своју политику из 90-тих година”, казао је Дачић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је данас у Бечу, америчком колеги Рексу Тилерсону казао да је неопходно да се направе одређени стратешки договори и да је у том смислу Србија спремна да отворено разговара са новом америчком администрацијом.

„Те промене у америчкој политици могу да направе само председник, потпредседник и министар спољних послова. Они, који су из старог естаблишмента, нису ни способни за тако нешто јер бране своју политику из 90-тих година”, казао је Дачић Танјугу после сусрета са Тилерсоном на маргинама Савета министара ОЕБС.

Дачић је навео да је имао довољно времена пред почетак данашњег министарског савета, да у ВИП салону, у којем су били окупљени министри, разговара са Тилерсоном и дефинише још једном нашу позицију, а то је жеља да Србија и САД пронађу неке заједничке интересе.

Шеф српске дипломатије је оценио да је неопходно имати чешћу комуникацију, као и да је потребно видети како можемо да имамо једну добитну комбинацију у којој би се нашли заједнички интереси како би трајно били решени неки проблеми који постоје у региону, као што је Косово и Метохија.

Дачић је подсетио да је Србија 100 година после нашег стратешког партнерства и заједништва из Првог светског рата са САД, дошла у ситуацију да је ратовала са Америком.

„Разговор са Тилерсоном је био отварање врата да се почетком идуће године направи један билатерални састанак са њим”, указао је он.

Министарски савет ОЕБС-а, како је навео, искористио је и за контакте са другим представницима земаља које су за нас битне, као што је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, украјински колега Павло Климкин, те и министар за Европу Велике Британије Ален Данкен, али и да се упозна са новим швајцарским колегом.

Са Лавровим, како је пренео, разговарао је о неким детаљима његове посете Србији.

„Доћи ће 24.фебруара на јубилеј годишњице дипломатских односа Русије и Србије”, најавио је Дачић.

„Министар за Европу Велике Британије је желео да нам пренесе да његова земља за крај јула спрема Самит ЕУ и Западног Балкана, која ће бити у Лондону. Позвао је да, ако имамо неке посебне захтеве, то изнесемо”, рекао је Дачић, додајући да ће Данкен почетком идуће године посетити Србију. (Танјуг)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Земља до 2100: Неподношљиве врућине, екстремне олује, пожари…

(ФОТО) У Новом Саду протест против хапшења новинара Томислава Ловрековића

Шешељ: Кад они нама Клинтонове, ми њима Радету и Јојића

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon