sps.org.rs
Политика Србија

Дачић: Србија против политизације рада међународних организација

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна да у предстојећем периоду отпочне процедуру за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније.

Пронађена гробница Драже Михаиловића?

Дачић је о томе говорио на отварању семинара „Јачање институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе и франкофоне могућности Србије“, подсетивши на десетогодишње учешће и успешну сарадњу Србије са ОИФ.

Дачић се такође успротивио политизацији рада међународних организација као што је ова.

„Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у ОИФ на Самиту у Дакару, новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије, да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од ОИФ, Унеска и читавог система УН“, рекао је Дачић.

НАЈКРВАВИЈЕ РУКЕ КРАЉЕВИНЕ: Тајанствени ЗАТВОРЕНИК у „Сенкама над Балканом“ заправо је ОВА историјска личност

Србија је снажно посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, нагласио је Дачић и додао да Београд подржава да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

(ВИДЕО) ГЕЈ УСВОЈИО БЕБУ И УБИО ЈЕ ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Девојчицу живу изломио, називао је сотоном, последњи позив открио кошмар!

„Република Србија искрено дели вредности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност. У потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања лингвистичких и културних различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог економског развоја“, рекао је Дачић.

Како каже, Србија подржава и жели да се укључи у све активности Франкофоније на праћењу савремених светских збивања како би се ускладили циљеви и деловање организације са изазовима које намећу савремени међународни односи.

Према његовим речима, у том светлу јасно је да активности Франкофоније активно доприносе јачању мирољубивог, интеркултуралног дијалога и размене, у свету растуће глобалне међузависности.

Он је подсетио да је први спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ.

„Активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу, како са великим земљама САД, Русијом и Кином, тако и са свим партнерима у свету, као и да активно учествујемо у раду регионалних и међународних организација“, додао је министар.

Све наведене активности засноване су на нашем опредељењу да водимо принципијелну и мирољубиву политику, каже Дачић.

Он је подсетио да је на Министарској конференцији у Јеревану, октобра 2015, заједно са 16 земаља чланица и посматрача, стални представник Србије у ОИФ потписао са администратором ОИФ Меморандум о државној франкофоној иницијативи у оквиру програма „Француски у међународним односима“ за период 2016-2018.

У припреми је закључивање споразума о сарадњи за период 2019-2022, додао је он.

„У наредном периоду, додатно ћемо оснажити активности у оквиру институционалне сарадње са франкофонијом у области културе, образовања, науке и свим другим програмима ОИФ са нагласком на давање доприноса јачању политичке и економске франкофоније“, истиче шеф српске дипломатије.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) БРУТАЛНА ТУЧА У НИКШИЋУ! Песнице им нису биле довољне, па су извадили МОТКЕ!

ФИСКАЛНИ РАЧУНИ ПУНИ ШТЕТНИХ ХЕМИКАЛИЈА: Утичу на плодност и изазивају алергијске реакције!

Трамп Пјонгјангу: Не искушавајте нас!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat