Printscreen
Политика Србија

Дачић: Приштина манипулише бројкама

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да Приштина манипулише бројкама када је реч о земљама које су признале једнострано проглашену косовску независнот са жељом да то буде подстицај за нека нова признања.

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а навео да, док је Русија на страни Београда, тзв. Косово никада неће постати чланица Уједињених нација.

(ВИДЕО) ОВДЕ ПУТИН ЧУВА КАНИБАЛЕ, МАСОВНЕ УБИЦЕ И ТЕРОРИСТЕ: Најобезбеђенији затвор у Русији зове се ЦРНИ ДЕЛФИН!

Наводе приштинских званичника да они „неумољиво иду ка две трећине“ земаља УН које су признале тзв. Косово (129) оцењује као лажи.

„Када говоримо о цифрма, психолошки је важно да покушамо да тај број земаља сведемо на што мањи број, да бисмо спречили ту врсту манипулација. На том њиховом списку се налазе свакакве творевине које нису чланице УН, нпр. Кукова острва“, рекао је Дачић.

Додао је да је био у Аргентини, која има проблем са Малвинима, за које се код нас користи термин Фолкландска острва, због чега се Аргентина љути.

„Велика Британија је слала своје ратне бродове да заштити свој територијални интегритет на Малвинима, а она је признала независност Косова и сад нам замерају. И чуо сам да ће Британија да уложи протест због онога што сам ја причао у Аргентини. А ја ћу да наставим да причам и даље. Шта има они да протестују против истине?“, рекао је Дачић и додао: „Како их није срамота да отцепе део наше територије а немају тај принцип када је реч о својим интересима?“.

Истиче да даље мора да се иде храбро јер, како каже, противници нису лаки и реч је о великим притисцима великих сила које улажу протесте земљама које повлаче признање.

„Ту су велике уцене, али ту су и разне непристојне понуде, знате да имамо посла са Пацолијем који је милионер“, навео је Дачић.

МАРИЈА ЗАХАРОВА, портпаролка руског МСП поручује: АМЕРИКАНЦИ, ЧИК ОТВОРИТЕ БОНДСТИЛ!

Указао је да кад Београд каже да хоће трајно решење „они кажу – какво решење, ми смо решење већ добили а то је независност“.

„Е па тога нема. Они кажу – ми ћемо добити столицу у УН а ја ћу употребити народски израз, мало сутра ће добити столицу“, рекао је Дачић и додао да су многе земље после Каталоније схватиле колики је то проблем.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ, Дачић је рекао да је он изнео неко своје становиште за које мисли да је једино реално и трајно решење у овом тренутку. „Свако ће изнети своје мишљење, Србија неће водити ратове али проблем Косова у смислу независности није решен“, рекао је Дачић.

Када је реч о гледиштима да треба чекати повољнији историсјки тренутак за решавање питања КиМ, Дачић каже да чекамо већ двадесет година.

„Да нисмо чекали, мислим да бисмо имало много боље решење. Нажалост, време у овом тренутку на међународној сцени неће радити толико добро за нас осим ако не дође до тектонских промена у политици западних сила. Ево примера: Харадинај је прогласио за празник дан албанске заставе. Значи следеће године Република Српска проглашава за празник дан државности Србије. Сада нико није ништа рекао на ту тему“, рекао је Дачић.

„Нико не зна шта подразумева споразум о нормализацији“ 

Када је реч о споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине Дачић каже да „као што ни сам бог не зна колико је држава признало Косово исто тако ни он не зна шта подразумева та формулација споразума“.

„То је измислио Штефан Филе када је био комесар за проширење. Морао је нешто да напише да би сви били задовољни. Ја сам тад био премијер, питао сам шта то значи и нико не зна шта то значи. Немојте сада ми да бајамо, то не значи ништа“, навео је Дачић.

На питање да ли Србију на крају европског пута чека питање Косово или ЕУ, Дачић је одговорио да у том случају „неће бити европског пута“.

„Да будем потпуно прецизан и јасан. То је моје мишљење зато што, ако Европа буде способна да такво питање постави, то значи да ће све државе у ЕУ признати Косово. Пошто се то неће десити, ми нећемо бити суочени са том дилемом од ЕУ, али хоћемо од земаља које су билатерално признале“, рекао је Дачић.

БИЛА С БРАТОМ У СЕКСУАЛНОЈ ВЕЗИ, ЗАЈЕДНО ЗЛОСТАВЉАЛИ ДЕЧИЦУ: Сликали се са жртвама, па се хвалили о злочинима!

Коментаришући ситуацију са украјинским амбасадором, Дачић је рекао да мисли да страни амбасадори у Србији претерују користећи гостопримљивост.

„Ја сам због њега наложио да се направи преглед колико пута је који министар у свету примио нашег амбасадора. Од 70 амбасада у свету, 26 наших амбасадора министар никад није примио а 18 амбасадора је примио само једном. Ја их примам стално али он не сме да дели лекције нама. Ни он, ни Исток, ни Запад, ни било ко други“, поручио је Дачић.

Истакао је да наш амбасадор у Кијеву Раде Булатовић никада није рекао нешто о украјинској спољној политици.

„Они нека раде свој посао у складу са Бечком конвенцијом. Није ме уплашио ни много моћнији противник нити непријатељ него што би могао да буде украјински амбасадор. Ми треба да развијамо добре односе са Украјином али овако он доприности заоштравању наших односа“, рекао је Дачић.

Додао је да ће о томе разговарати са украјинским министром спољних послова Климкином за две недеље у Бечу на министарском састанку ОЕБС-а. Дачић је навео и да ће се Раде Булатовић највероватније следеће недеље или ускоро вратити у Украјину.

НАЈОДВРАТНИЈИ БЕОГРАДСКИ БИЗНИС: Сексуално злостављање паса МАСОВНА ПОЈАВА, међу зоофилима и ПОЛИТИЧАРИ!

На питање да ли разговара са украјинским амбасадором, Дачић је рекао: „Не. Он долази код заменика и помоћника“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО ракете стижу на границу са Србијом

„Оствариће се сан – Срби излазе на Јадран, али не ратом“

СТРАШНА ПРОГНОЗА: У Србији до 2050. за трећину мање становника!

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon