Дачић (Фото: Јутјуб)
Политика Србија

ДАЧИЋ О УНИЈИ 6 ЗЕМАЉА: Влада Србије разматраће Орбанов план!

Предлог Виктора Орбана да Србија буде део пројекта Е6 (унија Мађарске, Србије, Словачке, Чешке, Пољске и Румуније) представља признање да смо напредовали у реформама. Савез ових држава могао би да буде користан и са економског аспекта јер би се тиме створило веће тржиште које је примамљиво за нове инвестиције.

(ВИДЕО) ЈЕЗИВИ ПРИЗОРИ! ПОВРЕЂЕНИ ВАТРОГАСЦИ, ВАТРА ГУТАЛА СВЕ ПРЕД СОБОМ: После 4 сата драматичне борбе локализован пожар у Земуну

Овако је шеф дипломатије Ивица Дачић прокоментарисао план Е6 о повезивању шест земаља централне Европе, како их је он назвао, у чврст савез. Тај савез би био противтежа централизованој Европској унији, у којој би неприкосновено доминирале три-четири државе, на уштрб свих осталих, како замишља и промовише француски председник Макрон.

– Чињеница је да је Орбан пријатељ Србије, односи две државе су одлични. Његова идеја о савезу шест држава може бити добар предлог за нас, али ће се о томе свакако изјаснити Влада и наш државни врх – поручио је Дачић.

Потенцијал раста

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић сматра да ово није идеја противтеже или замене за ЕУ, већ очекивана реакција на различите предлоге о реформисању ЕУ.

(ФОТО) ЕКСКЛУЗИВНО: СПИСАК ВОДИТЕЉКИ И ПЕВАЧИЦА ПРОСТИТУТКИ

– Идеја је да се земље централне и југоисточне Европе, које имају потенцијал раста у будућности, потенцијал политичке сарадње засноване на средњоевропском идентитету и добрим међусобним политичким односима, окупе и сагледају како најбоље да у оквирима ЕУ и будуће реформе промовишу своје потенцијале, посебно у правцу одрживог развоја. Дакле, то није замена за ЕУ, већ у оквиру ЕУ идеја посебне платформе за сарадњу, а велика је ствар што смо позвани и виђени у таквом формату и групи као једина од тих земаља која још није чланица ЕУ. Сви знају да ја већ годинама говорим о Србији као земљи југоисточне Европе и јужног дела централне Европе, а не западног Балкана, и то сам увек наглашавала. Ипак, да не буде сумње, ниједна од ових земаља неће напустити оквир ЕУ, већ само развијати додатну сарадњу и додатно нас подржавати на путу чланства у ЕУ, што може само да нам користи – навела је Јоксимовић.

Успешан формат

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић сматра да Орбанов савез настаје на тежњи групе земаља које желе да имају што тешњу сарадњу са суседима. Он ову алијансу види као део прегруписавања унутар ЕУ и процес који се већ дешава.

ДРАМА НА МОСТУ НА АДИ! Полиција ухапсила ДИЛЕРЕ, затворени прилази, осумњичени лежао на асфалту!

– Вишеградска четворка се до сада показала као веома успешан формат, па је очигледно да Орбан жели да га прошири Румунијом и Србијом. Остаје да се у наредном периоду размотри ова иницијатива, да се види каква јој је перспектива, а значајно би било да све те земље у будућности у ЕУ имају много јаснији заједнички став по одређеним питањима. Ова алијанса показује да је унутрашње прегруписавање у ЕУ могуће, што је већ најавио и Макрон – каже Ђукановић и износи очекивања да ће овај савез имати благонаклоност САД.

Укључити и Црну Гору

Према Орбановим речима, постоји идеја да и Црна Гора буде део савеза Е6. Уколико би се то остварило, ова унија простирала би се од Балтичког до Јадранског мора, две важне, стратешке тачке у Европи.

– Србија не припада Балкану већ средњој Европи, исто као и Црна Гора – поручио је Орбан.

(ФОТО) ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ УЖАСА У ГРДЕЛИЧКОЈ КЛИСУРИ Пробудио нас је стравичан ударац, а онда сам видео како аутобус јури у ПРОВАЛИЈУ!

Зорана: Свако повезивање је добро

Чињеницу да је Орбан, најављујући свој план о унији Е6, апострофирао инфраструктуру и повезивање шест држава мрежом најмодернијих путева и пруга потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја Зорана Михајловић коментарише на следећи начин:

– Пут Србије је чланство у ЕУ, али свака врста повезивања са земљама које су већ у Унији не може бити лоша за нас. Сваки ауто-пут који повезује Србију са земљама ЕУ је користан, као и само повезивање било које врсте.

Зашто је Орбанов савез важан за Србију

1. Политички

Веома је занимљиво, а на то је упозорило и неколико саговорника, да би Орбанов пројекат Е6 без икакве сумње имао подршку америчког председника Доналда Трампа. Све ове земље (осим Србије) важе за америчке миљенике у Европи, државе које са Вашингтоном одржавају изузетно блиске односе. Паралелно с тим, то су земље које имају блиске контакте и економску сарадњу с Кином.

ПРИЧА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА СРБИЈУ: Ево шта се сада догађа са девојком која је прегазила и усмртила Милоша, а његову вереницу тешко повредила!

2. Геостратешки

Орбанова иницијатива посебно постаје важна када се сагледа кроз призму идеје Емануела Макрона о Европи у три круга, коју је изнео малтене истог дана када је мађарски премијер представио свој програм у пет тачака. Јер, да је по Макроновом, само три-четири земље чиниле би окосницу ЕУ, у другом кругу би био остатак садашњи чланица, док би за Србију и западни Балкан, како наш регион сада називају, био резервисан трећи круг.

3. Економски

Не треба ни трошити речи колико би српској привреди донело тржиште које обухвата више од 90 милиона људи. Плус, колико би нових инвеститора привукло такво тржиште. Кад се на то дода Орбаново инсистирање на изградњи мреже најмодернијих путева и пруга у овом региону, јасно је да би корист била огромна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шопинг мол у Патријаршији, гаража у Дечанима

КОМАНДАНТ ИРАНСКЕ ГАРДЕ МУХАМЕД АЛИ ОТКАЧИО ДОНАЛДА: Господине Трамп, Иран није Северна Кореја, састанак са нама НЕЋЕТЕ ДОЧЕКАТИ!

ОВО ЈЕ МОНСТРУМ ИЗ КРАГУЈЕВЦА: Он је девојчицу (15) терао да се ПРОСТИТУИШЕ са старијим мушкарцима! МЕЂУ ЊИМА БИЛО И ВИЂЕНИЈИХ КРАГУЈЕВЧАНА

(ВИДЕО) ОСТАЛИ САМО ШТАПИЋИ: Турска студенткиња смазала 255 ражњића за 23 минута!

Извор: Српски Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
8°
11°
Mon
12°
Tue
11°
Wed
9°
Thu