sps.org.rs
Политика Србија

Дачић о Косову: Треба урадити шта се може док се може

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да у његовом предлогу о разграничењу на оно што је српско а шта албанско нема речи о сили, већ о договору. Напомиње да се тај начин трајно елиминишу узроци око којих Албанци и Срби ратују – чије су тероторије.

Ивица Дачић истиче да за решавање српско-албанског конфликта нема много времена: „Треба урадити шта се може док се може. За приче о томе да треба признати Косово увек има времена“.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Дачић каже да је његова идеја компромис између два поларизована предлога који се данас могу чути – да је Косово српско и да га не треба делити и да је Косово независно и да треба прихватити реалност.

„Први предлог подрзумева рат који не можемо добити, други каже да смо изгубили Косово. Српско-албански конфликт траје вековима и у оба предлога Срби губе. Покушавам да предложим трајно решење који се базира на компромису етничког и историјског права“, рекао је шеф српске дипломатије у Дневнику РТС-а.

Дачић сматра да је доживео највиеш напада зато што је то једини предлог у којем Србија и Срби нешто добијају.

„Једино је реалан зато што су за њега и Срби и Албанци“, рекао је министар спољних послова.

У Приштини, каже министар, мисле да је ситуација решена и мисле да је председник Александар Вучић покренуо дијалог да би Србија признала Косово.

„Могу да кажем и у име Владе и председника да Србија никад неће признати једнострано проглешену независност Косова. Ако желе без Србије да решавају ствари, зашто је позивају на дијалог“, запитао је шеф српске дипломатије.

Британски амбасадор Денис Киф током разговора са Дачићем рекао је да је Велика Британија против промене граница. „Рекао сам му да није згодно да он о томе прича јер су они променили границе Србије“, навео је Дачић.

„Ко је то међународно признао границе Косова? Косово неће постати чланица УН. Ми нисмо утврдили границе ни са Босном и Хрватском а камо ли са неком творевином која себе зове независно Косово. У оним крајевима у којима живе Срби, никада неће бити независно Косово. Може тенковима“, указао је Дачић.

Шеф српске дипломатије напомиње да у његовом предлогу нема речи о сили него о договору.

„Интересују нас српске цркве, накнада за узурпирану имовину. Трајно се елиминишу узроци око чега Срби и Албанци ратују – чије су територије. ‘Велика Албанија’ је од Призренске лиге концеп који постоји“, указао је Дачић.

Министар је подсетио да смо недавно обележавали годишњицу „Олује“, додајући да о протеривању Срба са Косова и из Хрватске стално говори на седници Савета безбедности.

„Они то сматрају свршеним чином. Ово говорим да не бисмо дошли у ситуацију да о мом предлогу говоримо кроз сећање“, закључио је Дачић.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri