Политика

ДАЧИЋ О КОСОВУ: Треба разграничити шта је српско, а шта албанско

Први потпредседник владе и лидер СПС-а Ивица Дачић каже да ће приликом диjалога о Kосову са председником Србиjе Aлександром Вучићем jош jедном проверити могућност "разграничења" на "српско и албанско" за коjе се, подсећа, годинама залагао, а да ће, уколико то не буде прихватљиво, свакако покушати да пружи своj допринос у налажењу траjног решења.
СПС

„Разграничења или како год да се зове. Шта је српско, шта је албанско. У договору Срба и Албанаца то је једино могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве. И уз заједницу српских општина на југу Косова“, навео је Дачић у ауторском тексту за „Блиц.“

По његовом мишљењу, морамо да признамо и да се суочимо са не тако пријатним чињеницама, од оне да Албанци не желе да буду део Србије до оне да немамо ни снаге а ни потребе да ратујемо, јер тамо више немамо шта да добијемо.

„Никада Приштина неће признати власт Београда, ни по коју цену, и ту чињеницу ни једног тренутка не треба да заборавимо. Тако Срби никада неће пристати да буду део Косова или Албаније нити ће Северна Митровица или Лепосавић икада признати власт Приштине,“ каже Дачић.

Он истиче да је решење могуће само ако будемо свесни да нешто за ту будућност морамо и да дамо али и да, због те исте будућности нешто морамо и да добијемо. То давање и добијање, биће, како оцењује, најтежи задатак у целом процесу, у коме морамо да покажемо колико смо зрели и свесни свог положаја и могућности. Најлакше је рећи не дамо ништа и тражимо све, „али ту врсту алавости и глупости треба избећи“, сматра Дачић.

„Косово јесте наша вредност али само у оној мери у којој се према њему тако понашамо. Ми смо ти који му одређујемо вредност и важност уз само један услов, услов свих услова наше будућности. Она не сме да буде крвава и то мора да буде наша црвена линија,“ истакао је потпредседник владе.

 Све остало, ће, како каже бити ствар мудрости и способности да преговарамо. А дијалог о томе први је корак додаје он. Дачић је уједно критиковао оне у опозицији који су, како каже, позив на унутрашњи дијалог претворили у монолог „силних истоветних гласова о Вучићу“ углавном на страницама неких новина.

„Цела ова хајка на личност не говори ништа друго до да је многима у опозицији Вучић дража тема од оне која је Србији важна. Они Косовом једноставно не желе да се баве“, навео је лидер СПС-а.

Ни он, додаје, не жели да се бави њима.

 „Позив су добили, својим одговором су показали да нису дорасли ни самом питању а камоли одговору и још једном сишли са пута којим се иде у будућност, бирајући, немоћни, да остану тамо где се осећају најсигурније, у прошлости,“ оценио је он.
 Будућност, је, каже Дачић, резервисана за оне који се не плаше озбиљних питања. На тај однос, каже, више не тера сама политика, него свест да смо генерација која због будућих генерација косовски чвор мора да реши.

„Ако то не урадимо данас, буквално смо осудили будућност нашу и наших потомака. И они неће бити у прилици да на раменима носе торбице са лаптопом, него ће носити пушке о рамену, а прави топови ће им бити реалност, а они њима храна. Зато морамо да разговарамо о решењима косовског питања“, закључио је он.

Извор:Правда

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путин донео одлуку: 755 америчких дипломата мора да…

ЕУ отима хлеб из руку најсиромашнијима у Србији

ТАДИЋ ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Дај Косову столицу у УН!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri