Фото: СРНА
Политика Србија

Дачић: Нема реакције међународне заједнице на испаде у Хрватској

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да се не чује реакција међународне заједнице и Брисела на националистичке испаде у Хрватској.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а навео да постоји зид ћутања и да није срећан због тога. Међутим, каже да је сигуран да би било реакција да су се испади дешавали у Београду.

Коментаришући хапшење људи из Црвенг крста на КиМ, Дачић каже да је то наставак притисака на српски народ. Поручује да морамо да будемо спремни и да имамо правне тимове који ће се борити и пружати подршку грађанима.

Наводи да је реч о поруци Србима да могу да буду оптужени за све и свашта.

„Погледајте докле смо дошли када се и Црвени крст сматра за непријатеља“, навео је Дачић.

Указао је да се међународна заједница љутила када је реаговао на лажи из Приштине.

Рекао је да је у Хрватској живело 580.000 Срба а данас их је мање од 200.000, да је у Сарајеву живело око 150.000 Срба и у Приштини око 40.000.

„Не можемо рећи да ти подаци више не постоје“, рекао је Дачић и напоменуо да се међународна заједница љути јер је оштро реаговао на то што се тражи укидање Мисије УН.

„Па шта да радимо? Да аплаудирамо и гледамо како друге земље признају Косово?“, упитао је Дачић.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о КиМ, рекао је да је важно да је он покренут јер се косовско питање код нас користило углавном на два начина.

Први је избегавање теме и пребацивање „врућег кромпира“ неком другом, а други је коришћење у кампањама за разне националистичек реторике које немају везе са реалношћу, рекао је Дачић.

Коментаришући говор председника ЕК Жан Клод Јункера у коме је рекао да нема проширења ЕУ до 2019. године, Дачић је рекао да то није различито у односу на оно што је Јункер раније говорио и да је чак био мало и блажи.

Дачић сматра да ће ЕУ, или наставити проширење или ће имати процес лаганог одумирања.

„Проширење је лековито за опстанак ЕУ“, навео је Дачић.

Говорећи о односима са Русијом и САД, Дачић је рекао – „кад се слоонови свађају, обично трава настрада“.

Каже да је на примеру Србије срушено међународно право и подсећа да је недавно дошао из посете Вијетнаму.

„Када отуда дођете, она видите шта значи кршење међународног права. Када Срибји неко нешто замера, такође бих рекао да у Вијетнаму није било командне одговорности и да је највећи ниво који је одговарао наредник“, навео је Дачић.

Када је реч о усклађивању заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, министар напомиње да имамо рок до уласка у ЕУ, а не зна се када ће то бити.

„Надам се да ће дотле да се заврши сукоб Запада с Русима. Ако се дотле не заврши, онда смо сви ми у великом проблему па и сама ЕУ. Треба да гледамо своје интересе, све је промењиво“, навео је Дачић.

Авион са Светог Мартина у Шпанији

Дачић је рекао да очекује да шпански авион са острва Свети Мартин слети у базу код Мадрида.

„Покушавали смо да евакуишемо наше грађане, јавили су нам да је петоро људи укрцано у тај авион. Немамо дефинитивну потврду и очекујемо слетање авиона“, рекао је Дачић и додао да ће грађани Србије онда доћи у амабсаду у Мадриду.

Наводи и да је на острву породица са бебом која не жели да се евакуише, али истиче да свако може да се јави ако му је потребна помоћ.

Извор: Срна

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички тенкови и хаубице у Гдањску као одговор на руске војне вежбе

Запад има план: Срушити Додика методом — „да удари брат на брата“

САД: Србија да осуди нуклеарне активности Пјонгјанга

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat