sps.org.rs
Политика Србија

Дачић: Лазаревић одслужио, а шта је с Харадинајем, Готовином?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да амбасадор САД као и сви други амбасадори не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.

Ивица Дачић каже да изјаве које су се појавиле у вези са хашким осуђеником Владимиром Лазаревићем не могу да угрозе односе две земље.

Међутим, подсећа да Лазаревић као и сви који су одслужили казне су грађани као и сви други, те да нигде није забрањено да се они укључују у политичке процесе и дају изјаве.

„Овде је реч о томе да се сада говори да ће то угрозити наше билатералне односе, знате шта, Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе, који ће тек да одлужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске, а видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужби“, коментарисао је Дачић новинарима у паузи Беогардског безбедносног форума.

Поручио је да амбасадори не би требало да се мешају у наше унутрашње ствари, приметивши да наши амбасадори у иностранству не коментаришу унутрашње ствари тих земаља.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот јуче је критиковао министра одбране Александра Вулина и поделио на свом Твитер профилу текст Вашингтон поста са насловом „Српски министар одбране хвали осуђеног ратног злочинца“.

Скот је написао да „месеци рада на побољшању имиџа Србије у САД могу бити подривени једном изјавом“.

Вулин је одговорио Скоту, рекавши да је Лазаревић слободан човек, а да је његово право да поштује и Лазаревићеву борбу и борбу српског народа.

„Проблеми региона билатералне несугласице“

Европска унија има велики интерес да Западни Балкан постане део ЕУ и из безбедносних разлога, јер је боље да ЕУ контролише безбедносне процесе у региону, него да их не контролише, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да као највеће проблеме у региону види нерешене билатералне ствари између бивших југословенских република, што се, каже, претвара у ноћну мору региона.

„Друге глобалне ствари, попут тероризма, миграција, климатских промена, ми ту не можемо много да утичемо. Али ове можемо, а то постоји већа политичка воља да се билатерални проблеми решавају“, рекао је Дачић.

Подвукао је и да Србија подржава БиХ на њеном европском путу и да жели да та земља што пре добије статус кандидата, јер је интерес да све земље региона буду у Унији.

Министар спољних послова каже да статус руског хуманитарног центра у Нишу још увек није решен због тога што се врше велики притици.

Извор: РТС

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Статус руског центра није још решен због притисака

ДЕДА МАНИЈАК: Старац (82) у аутобусу насртао на девојчицу (13), НУДИО ЈОЈ 500 ДИНАРА ЗА СЕКС

ШЕШЕЉ: Легија ме спасао у Хагу, он је херој који је убио тиранина

ХАРАДИНАЈ У СТРАХУ: Нећемо дијалог са Београдом без Американаца

 

 

Оставите коментар

Close