sps.org.rs
Политика Србија

Дачић: Косово није држава, не може у Савет Европе

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да најављени захтев Приштине за чланство у Савету Европе треба да буде одбачен као неоснован, јер Косово не испуњава основне услове за статус чланице СЕ пошто није држава.

(ВИДЕО) ОВАЈ ДЕТАЉ ЈЕ ОТКРИО КИМОВУ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: Северна Кореја случајно показала нешто од чега свет највише страхује!

Поводом најаве заменика косовског премијера Енвера Хоџаја да ће током овог месеца, а најкасније у јануару 2018. године, Косово поднети захтев за чланство у СЕ, Дачић је рекао да нема основа да захтев за пријем буде разматран и поручио је да ако Косово, због тога што га је велики број земаља Европе признао, буде примљено у Савет Европе то ће бити политика силе.

„Србија ће итекако знати да процени такав однос неких земаља“, рекао је Дачић за Танјуг.

Истакао је да је захтев Косова у супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама и резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

ОГЛАСИЛА СЕ И СУПРУГА ПРЕТУЧЕНОГ ХРВАТА: Није тачно да нисам тражила помоћ…

Такав захтев, додаје, био би у контрадикторности са Статутом Савета Европе и статусно неутралном политиком организације према Косову и Метохији, као и са мишљењем правне службе СЕ из 2008. године.

„Косово не испуњава базичне принципе и стандарде СЕ у погледу заштите људских права, демократије и владавине права због чега нема основа да захтев за пријем буде разматран“, сматра Дачић.

Он је назначио да је захтев за чланство супротан и принципу из Члана 1 Статута Савета Европе, јер подрива јединство организације, пошто 13 чланица није признало једнострано проглашену независност Косова.

У руској Думи представљена стратегија за ОДБРАНУ КОСОВА!

„Тиме би био угрожен и дијалог између Београда и Приштина, што је од суштинског значаја за стабилност региона“, закључио је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) ОВАКО ЈЕ ПАО СРБИН ЗА КОЈИМ ЈЕ ТРАГАЛА ЦЕЛА ИТАЛИЈА: Погледајте драматичну акцију хапшења Игора Србина!

(ВИДЕО 18+) УЖАСАВАЈУЋИ СНИМАК: Младићи пребили педофила на смрт!

Страсти се не смирују: ОВА ГРУПА „ГРОБАРА“ НАЈАВЉУЈЕ ОДМАЗДУ ЗБОГ СПАЉЕНЕ ЗАСТАВЕ!

Извор: rs.sputniknews.com

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
24°
Fri
24°
Sat
26°
Sun
30°
Mon