Printscreen
Политика Србија

Дачић: Хрватска треба да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић назвао је невероватно лицемерним коментаре хрватских званичника поводом последње пресуде Хашког трибунала и поручио да би Хрватска требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

Невероватна је количина лицемерја коју показују хрватски званичници поводом последње пресуде Хашког трибунала, па тако и данас хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поново брутално напада Србију поводом пресуде која говори о агресији Хрватске на Босну и Херцеговину и злочинима Хрвата против Бошњака, оценио је Дачић у изјави за Танјуг.

РУСКИ ЂАЦИ ПОРУЧУЈУ: ,,Живео херој Ратко Младић!“ (ФОТО)

Упитао је какве Срби имају везе са сукобима Хрвата и Бошњака, и о каквој такозваној „великосрпској агресији“ говори хрватска председница кад су још деведесетих година у Савету безбедности расправљали о том питању.

Дачић подсећа да се у писму тадашњег генералног секретара УН Бутроса Галија Савету безбедности од 1. фебруара 1994. године каже:

„Према подацима које су потврдили чланови Унпрофора, елементи (снаге и опрема) следећих јединица хрватске војске се заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције. Материјал обухвата тешку артиљерију и вишецевне минске бацаче“, наводи Дачић.

Такође наводи да је, после 3333. седнице Савета безбедности УН одржане 3. фебруара 1994. године, председник Савета у име тог органа УН саопштио: „Савет безбедности је дубоко забринут због чињенице да је Република Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним деловима БиХ“.

Дачић наводи и да је Савет безбедности снажно осудио Републику Хрватску због овог „озбиљног и непријатељског акта против једне државе чланице УН“.

„Савет безбедности захтева да Република Хрватска сместа повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БиХ“, наводи Дачић тадашње саопштење СБ УН.

Као што Хрватска често поручује Србији, додаје Дачић, потребно је да се та држава суочи са прошлошћу а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.

„Осим ако јој Срби нису криви за све. Што је у искривљеном уму могуће“, закључио је Дачић.

ОВАКО САДА У СРПСКИМ ЗАТВОРИМА КАЖЊАВАЈУ ЦИНКАРОШЕ: Ножеви отишли у историју, повреде се наносе нечим много бруталнијим

Колинда Грабар Китаровић поново је раније данас негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату тврдећи да је та земља четири године учествовала у одбрани БиХ, као и да је хрватски народ у тој земљи био „прва жртва великосрпске агресије“, пренела је Хина.

„Као хрватска председница желим још једном потпуно јасно да кажем: историјска је истина да је хрватски народ у БиХ био прва жртва великосрпске агресије у суседној држави и први јој се одупро“, рекла је Грабар Китаровић током пријема у Загребу за Хрвате из БиХ.

Хрватска председница је изјавила да „с пуним покрићем у историјској истини можемо рећи да је хрватски народ, организован у јединице Хрватског већа одбране, дао пресудан допринос одбрани и опстанку БиХ у првим месецима великосрпске агресије, а потом и у даљим операцијама њене одбране и ослобађања“.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кубуровић: Скандалозно што УНМИК преузма улогу државе

Вулин: Хашки трибунал није испунио своју сврху

Тачи: Формираћемо ускоро ЗСО, али и ,,Војску Косова“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu