Фото: СРНА
Политика Србија

Дачић: Без Србије и Срба нема ни безбедности у региону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да без Србије и српског народа, највеће земље и највећег народа у региону, нема ни безбедности на западном Балкану.

Отварајући у Београду конференцију „Западна безбедносна архитектура и Србија – изазови и дилеме“, коју је организовао Центар за спољну политику, уз подршку америчке Амбасаде у Србији, Дачић је истакао да је опредељење Србије конструктивни дијалог са суседима ради решавања отворених питања уз висок степен међусобног уважавања.

Оценио је да су, иако се ниво сарадње и међусобног поверења у региону унапређује, и даље у неким сегментима присутни ретроградни процеси, попут јачања национализма и радикализације политичке сцене, те додао да су у великој заблуди они који мисле да су решени сви проблеми на Балкану.

Дачић је поновио да је несумњиво стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, те да кредибилна политика проширења, заснована на јасним критеријумима, представљају стратешко улагање у безбедност и просперитет Европе у целини.

Говорећи о односима Србије са НАТО-ом, Дачић је рекао да су они деликатни због насљеђа из прошлости, али да је, имајући у виду заједничке интересе у протеклих 11 година, Србија остварила значајну сарадњу са државама чланицама и партнерима НАТО.

Истакао је да Србија спроводи политику неутралности, што значи да нема намеру за чланство у НАТО или у било којем другом војном савезу, те да та војна неутралност не представља препреку у побољшању партнерства.

– Војна неутралност не значи изолацију или самодовољност или пак незаинтересованост за друге. Ми немамо потребе да улазимо у НАТО, али не треба ни да ратујемо са НАТО-ом, већ да тражимо заједничке интересе – навео је Дачић.

Додао је да Србија никада није била на страни некога ко крши међународно право, јер има своје проблеме.

Србија је опредељена да чврсто одговори на све безбедносне изазове савременог доба – тероризам, организовани криминал, сајбер и хибридне пријетње, илегалне миграције, трговину људима, навео је Дачић.

Нагласио је да актуелне претње превазилазе могућности и капацитете борбе једне земље, једног региона и једног континента, те да је стога више него потребно да се на свим нивоима размењују информације и остварује сарадња уз међусобно разумевање.

– Само на тај начин, мир и безбедност могу бити осигурани и додатно унапређени – оцијенио је Дачић.

Извор: СРНА

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Београдски Митинг солидарности са Венецуелом: Трг Републике 16. септембра у 16h

Руска ракета са астронаутима на путу до Међународне свемирске станице

УН: Војно решење кризе у Северној Кореји било би катастрофа

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue