sps.org.rs
Политика Србија

Дачић о амбасадору Украјине: Ако овако настави, нећу га ни примити

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је украјинског амбасадора у Београду Олександра Александровича да "добро размисли" када даје изјаве, те му поручио да није на њему да оцењује спољну политику Србије и да га никад неће примити "ако се буде овако понашао".

„Амбасадор Србије у Украјини Раде Булатовић чека 48 месеци на пријем код министра спољних послова Украјине Павла Климкина, па се не жали“, рекао је Дачић Танјугу у Буенос Ајресу.

(ВИДЕО) ИНЦИДЕНТ ИСПРЕД ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: Муслимани покушали да отму српску заставу

Украјински амбасадор Олександар Александрович, по повратку са консултација у Кијеву, изјавио је у уторак да 14 месеци чека на пријем код Дачића, да је у односима Србије и Украјине дуго све било у реду, али да је Србија затим гласала „против Украјине“, односно резолуције о људским правима на Криму, и поручио да његов став да „Русија злоупотребљава Србију како би створила хаос и изазвала рат на Балкану“ остаје исти.

Шеф српске дипломатије је рекао да ће се према украјинском амбасадору понашати реципрочно.

„Како они према Булатовићу, нашем амбасадору, тако ћу и ја према њему, а нарочито зато што се он у својим изјавама понаша недипломатски и ван Бечке конвенције“, рекао је Дачић и најавио да ће о том питању разговарати са Климкином за неколико недеља у Бечу, на седници ОЕБС-а.

Дачић је оценио да то што су неки амбасадори у Србији навикли да их сваког дана неко прима само показатељ колико је Србија гостољубива земља.

„У свету је велика ствар да вас као амбасадора прими министар спољних послова. Многи наши амбасадори су то имали прилику да виде једном за четири године, а неки, као што је Раде Булатовић у Украјини, никада. Према томе, украјински амбасадор би требало добро да размисли када даје овакве изјаве“, рекао је Дачић.

С друге стране, нагласио је он, Украјина је изашла ван сале када се гласало о Косову у Унеску, а у Савету безбедности се придружила захтеву да се ревидира формат седнице Савета безбедности о Косову.

„На сваком међународном скупу они наступају против интереса Србије. Није његово да оцењује спољну политику земље. Замислите када би Раде Булатовић у Украјини говорио о политичким односима и спољној политици Украјине? Ако се буде овако понашао, никад га нећу ни примити, јер он има редовну комуникацију за мојим заменицима и помоћницима“, рекао је Дачић.

КОЛИНДА ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Ево шта је рекла поводом пресуде генералу Младићу

Истовремено, шеф српске дипломатије је упитао да ли „треба да дрхтимо када неки амбасадор дâ неку изјаву“.

„Они треба да се понашају у складу са Бечком конвенцијом или неће више бити добродошли или их, као што смо се према албанском амбасадору понашали, неће нико примати у одређеним месецима у нашој земљи“, поручио је Дачић након што је у престоници Аргентине потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између две земље, заједно са аргентинским колегом Хорхеом Марселом Форијем.

Шеф српске дипломатије је Танјугу, после разговора са Форијем и потписивања споразума, рекао да две земље имају заједнички интерес да унапреде економску сарадњу, те је најавио да Србија следеће године може да очекује посету аргентинског министра.

„Ми смо пријатељске земље, али смо релативно далеко, па је самим тим наша спољнотрговинска размена прошле године била изузетно ниска за тако велику земљу као што је Аргентина, а то је негде око 18 милиона евра. У интересу је да пронађемо најбоље форме како да се та економска сарадња развије. То значи да разговарамо и о инвестицијама и о заједничком наступу на трећим тржиштима и оно што је важно је да следеће године можемо очекивати посету аргентинског министра, имајући у виду да наредне године обележавамо 90 година од успостављања дипломатских односа између Аргентине и наше земље“, рекао је Дачић.

(ФОТО) МЛАДИЋУ, ЧЕКА ТЕ ГРОБ! Босански кошаркаш Нуркић извређао српског генерала!

Он је оценио да је најважније да Аргентина задржава свој принципијелни став у вези са поштовањем међународног права, односно да подржава територијални интегритет Србије.

„Министар је јасно рекао да Аргентина неће мењати свој став у вези са Косовом“, рекао је Дачић.

С друге стране, навео је он, Србија чврсто подржава аргентинске ставове када је реч о проблемима Малвина, односно Фолкландских острва, и спору који има са Великом Британијом.

„Ми једни друге подржавамо у међународним односима, подржавамо принципе међународног права и територијалног интегритета Аргентине и Србије“, рекао је Дачић.

Он је казао да је важно да као пријатељска земља радимо и на развоју односа у другим областима, због чега је, оценио је, од посебног значаја то што је у Београду отворен Парк Република Аргентина, и што ће касније у Буенос Ајресу бити отворен Трг Република Србија.

(ФОТО) МОНСТРУМ ИЗ ПАНЧЕВА УБИО СУПРУГУ НА ЊЕН РОЂЕНДАН: Биљана се породила пре 20 дана, била је прелепа, а он 20 година старији

Према његовим речима, и то показује колико су наше две земље блиске и пријатељске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАОС И РАСУЛО У ЈАНКОВИЋЕВОМ ПСГ: Незадовољство почело раније, СЛЕДИ РАСПАД ПАРТИЈЕ?

(ФОТО) Омладина у Новом Саду пружила подршку генералу Младићу

(ФОТО) Скуп подршке генералу Младићу у Београду

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat