Фото: Танјуг
Политика Србија

Дачић: 91 српски војник погинуо у Холандији, памтите то

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је због ревизионистичких настојања дела међународне заједнице неопходно неговати културу сећања.

Дачић је на промоцији књиге „Српски војници из Првог светског рата који су преминули на територији Краљевине Холандије“ рекао да је за Србију важно да Холандија чува сећање на тај део заједничке историје две земље.

„За Србију је важно да се Холандија сећа српских жртава у Првом светском рату, брине о обележјима српских страдалника и не препушта их забораву ни после 100 година“, рекао је Дачић у Музеју српске дипломатије Министарства спољних послова.

Холандски амбасадор у Београду Хенк ван ден Дол рекао је да та публикација приказује судбине Срба, ратних заробљеника који су се затекли на територији Холандије у време Првог светског рата и додао да су њихове приче испричане кроз фотографије, дневнике и писма.

Аутори књиге су Фабијан Вендрих, Џон Стинен и Татјана Раковић Вендрих.

„Ова публикација говори о ратним заробљеницима, њиховом животу и судбинама, али и о аспектима хуманитарног права и законима који су омогућили да се ти људи спасу“, рекао је холандски амбасадор.

Један од аутора публикације Џон Стинен описао је да су се холандски министри, иако је Холандија била неутрална у рату, састали на Дан примирја 11. новембра 1918. године и одлучили да приме део ратних заробљеника из Немачке, очекујући да ће они бити ослобођени. Они су се потом преко холандске луке Ротердам враћали у своје земље.

Стинен је казао да је у Холандију стигло око 250.000 ратних заробљеника, међу којима је било око 4.000 Срба. Од тога је њих 1.660 дошло возом, а 2.656 бродом. Због недовољног капацитета ротердамске луке, око 2.000 њих је смештено у прихватни центар. Од новембра 1918. до фебруара 1919. године у Холандији је умро 91 српски војник.

Један од аутора студије Фабијан Вендрих рекао је да је истраживање започето 2012. године када је он у холандском селу Гардерен открио споменик српским војницима који су умрли у Холандији, што га је изненадило јер је Холандија била неутрална у Првом светском рату. Он је потом позвао друго двоје аутора књиге, српску дијаспору и Амбасаду Србије у Холандији.

Министар Дачић је казао да је Први светски рат „изнедрио хероје и хероине човекољубља и хуманости“, и да је са Запада долазио највећи број медицинских мисија и појединаца који су помагали српском народу, а да је међу њима био и Холанђанин Аријус ван Тинховен, „један од хероја ваљевске болнице“.

Холандски амбасадор је казао да је Аријус, који је током рата водио одељење хирургије у ваљевској болници, оставио и вредне дневнике – записе о животу Србије током Првог светског рата.

Шеф српске дипломатије је додао да је Србија у Првом светском рату изгубила трећину становништва и да је готово свака десета особа погинула у том рату била Србин.

„Србија која је дала немерљиве жртве за цивилизацијске вредности слободе и мира, културом сећања потврђује своје опредељење за мир, толеранцију и бољу будућност за наше потомке“, навео је Дачић.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Министар Вулин: Безбедносни изазови са којима се суочавамо нас уједињују

Јапан пред укидањем забране да ратује — Русија и Кина неће седети скрштених руку

Иживљавање: Једини суд на свету који гони ослобођене — ако су Срби

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon