Друштво Србија

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: 77 година од бомбардовања Београда у Другом светском рату!

Немачка је у Другом светском рату без објаве рата на данашњи дан пре 77 година, 6. априла 1941. године, напала Краљевину Југославију. Београд, који је три дана раније проглашен отвореним градом, у 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца.

У бомбардовању настављеном и наредна два дана погинуло је око 2.500 људи.

(ВИДЕО) РУСКА ВОЈСКА НАПРАВИЛА ЗВЕР КОЈА ЛЕДИ КРВ У ВЕНАМА: Волкособ, хибрид пса и вука, ТАЈНО ОРУЖЈЕ ГРАНИЧАРА!

Уништено је више стотина зграда, међу њима и здање Народне библиотеке Србије, установе основане 1832, са око 300.000 књига, укључујући средњовековне рукописе и друга дела од непроцењиве вредности за српску културу.

Априлски напад без објаве рата је, према бројним историјским изворима, био Хитлерова одмазда за 27. март 1941, када су због потписивања пакта са Немачком оборени влада Цветковић-Мачек и намесништво чија је прва личност био кнез Павле Карађорђевић.

(ВИДЕО) НЕВИЂЕНА ТУЧА Луди Рус пребио нападача који је пуцао у њега

Пошто су представници владе Краљевине Југославије 25. марта у Бечу потписали протокол о приступању Тројном пакту, предвођеним Немачком, 27. марта је уследио пуч и масовне демонстрације подршке пучистима у Београду, али и другим српским градовима и у још неким у земљи. И пуч и масовни протести били су манифестације јасног опредељења ка западним савезницима.

Тацан број жртава бомбардовања Београда није тачно утврђен. Евидентирано је да је током ваздушних напада погинуло 1.160 Срба, цивила, и 18 Немаца, али тачан број никада није утврђен, док је у бомбардовању рањено 1.400 становника престонице.

ТАКО СЕ ТО РАДИ – ШАМАР МОСКВЕ ПОДГОРИЦИ: Ево колико ће Црногорце коштати један протерани руски дипломата!

Припадници југословенског ратног ваздухопловства храбро су се супротставили нападачима и нанели им знатне губитке. У првим ваздушним борбама 6. априла погинула су двојица, а рањено је шест југословенских пилота. У априлским ваздушним борбама погинуло је 11 југословенских авијатичара.

ПРОНАЂЕН ЧЕКИЋ КОЈИМ ЈЕ УБИЈЕНА ЈЕЛЕНА? Мистерија са Новог Београда унела пометњу у случај!

Тада је погођено и породилиште у Крунској, једно обданиште, Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Железничка станица, Народно позориште. Зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, уништена је такође тог 6. априла 1941. у пожару, при чему је изгорео читав библиотечки фонд од преко 300.000 књига, међу којима су се налазили и бројни ретки и драгоцено примерци, аутографи, документи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМА НА БАЊИЦИ НА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Плануо пожар на 17. спрату солитера у Црнотравској, гаси га 30 ватрогасаца! Станарка задобила опекотине

(ВИДЕО) ГЕНИЈАЛЦИ Амери успели да заглаве руски супертеренац

(ВИДЕО) ШОКАНТНО! КАМИОНОМ СЕ ЗАЛЕТЕО У НАДВОЖЊАК: У пуној брзини хтео да прође, али је ЗАБОРАВИО ПОДИГНУТУ ПРИКОЛИЦУ!

КРАЈ! Биковић раскинуо са лепом Рускињом, објавио поруку и све објаснио!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed