Аналитика

Да ли Венецуели прети ,,сиријски сценарио“?

Датум у коме ће председник Венецуеле Николас Мадуро настојати да оформи Уставотворну скупштину све је ближи, а са њим и опасност од потонућа ове латиноамеричке земље у грађански рат сличан ономе у Сирији.

Венецуела се већ 3 месеца налази на ивици грађанског рата услед дубоке политичке кризе коју су изазвали економски колапс узрокован падом цена нафте и насилни протести опозиције. У уличним немирима до сада је погинуло око стотину људи, а животни стандард одавно је пао до тачке у којој велики део становништва гладује. Опозиција је 16. јула организовала референдум о смени председника Николаса Мадура, који је с друге стране за 30. јул заказао изборе за Уставотворну скупштину у намери да промени Устав. Очекује се да ће овај потез власти довести ионако драматичну ситуацију до тачке усијања.

Протести у Венецуели, извор: Спутњик

Утицај Вашингтона на догађаје у Венецуели је недвосмислен. Опозиција од почетка ужива подршку америчких фондација и специјалних служби, а председник Доналд Трамп је недавно отворено запретио Мадуру ,,снажним и брзим економским акцијама“ у случају одржавања Уставотворне скупштине. На овај начин је први човек САД, у маниру својих претходника, показао да се Бела Кућа и даље не устручава да се меша у унутрашња питања суверених држава. Америчке нафтне компаније одавно чежњиво гледају на богата венецуеланска налазишта нафте, а политичка елита у Вашингтону сматра да би отварање нафтног тржишта Венецуеле умањило значај Саудијске Арабије у међународној трговини овим енергентом.

Председник Николас Мадуро, извор: Спутњик

Мадуро је наравно свестан свега овога и упозорио је Американце да ,,не покушавају да праве ,Мајдан’ у Венецуели“ јер је спреман да ,,тековине боливарске револуције брани оружјем“, уколико то ,,не буде могуће гласовима“. Право питање је колику подршку Мадуро заправо ужива у својој земљи. Опозиција и западни медији тврде да је неформални референдум опозиције показао да се 7 милиона становника изјаснило против власти, али медији у Венецуели говоре да тај број износи свега 2 милиона од укупно тридисетак милиона колико броји становништво ове земље. У сваком случају, опозиција је показала да поседује одређену снагу и уколико би САД признале паралелне системе власти, то би неминовно довело до ескалације сукоба, можда сличне каква се одиграла у Сирији или Либији. Да ,,неко“ већ покушава да извезе ,,сиријски сценарио“ у јужну Америку говоре и незванични подаци о наоружаним групама плаћеника које из Колумбије прелазе у Венецуелу кроз џунгле које се простиру дуж границе ове две земље.

Амерички командоси и плаћеници одавно су присутни у суседној Колумбији и лако прелазе на територију Венецуеле, извор: Спутњик

Упркос тешкој ситуацији, позиције социјалистичког режима су и даље веома јаке. Мадуро уз себе има војску, бивши или садашњи официри држе 11 од 32 министарства, војни врх држи најуносније послове у земљи, укључујући ту и дистрибуцију хране, а оно што је можда најважније јесте то да је највећем делу становништва и даље неприхватљива помисао на крај боливарске револуције и одрицање од тековина које је оставио Мадуров претходник, општенационално омиљени Уго Чавез.

Експерти сматрају да су у овом тренутку за Венецуелу могућа четири сценарија. Американци се највише надају тзв. ,,никарагванском сценарију“ у коме би Мадуро услед спољашњих и унутрашњих притисака био приморан на релативно мирно повлачење са власти, а вероватно и у егзил. Друга варијанта је ,,египатски сценарио“ који не делује нарочито вероватан и подразумева да би војска извела пуч у коме би свргла Мадура с власти. Ту је и тзв. ,,кубански сценарио“ у коме би Мадуро доношењем новог Устава консолидовао своју власт и завео праву диктатуру. Запад би настојао да овакву Венецуелу максимално изолује и осиромаши, док би јој Русија и Кина вероватно пружиле руку подршке. Коначно, могућ је и онај најгори, ,,сиријски сценарио“, у коме би након измене Устава дошло до формирања побуњеничких органа власти и побуњеничке војске, што би земљу гурнуло у грађански рат. Венецуела би тако постала још једно поприште за надметање светских сила преко посредничких снага на терену, а не би била искључена ни могућност директне војне агресије Вашингтона.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛУДИЛО: Јанковић кандидује Владу Георгиева за градоначелника Београда!

ТАЈНЕ МЕСЕЦА: 10 занимљивости које нисте знали о Земљином сателиту (ВИДЕО)

Напад моторном тестером у Швајцарској, најмање пет рањених

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri