FB
Друштво Србија

ДА ЛИ СТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ПРОВЛАЧЕЊА: Да ли су мотористи бахати, или гину због БЕЗОБРАЗНИХ возача? Покренута иницијатива која може спречити несреће и смрт на асфалту!

Мотоциклисти су трећа најугроженија категорија учесника у саобраћају, а један од три најчешћих узрока несрећа возача двоточкаша јесте вожња у истој траци паралелно са другим возилом. У Србији није дозвољено да се у једној саобраћајној траци у исто време налазе два возила једно поред другог, али је провлачење у многим европским земљама дозвољено и релативно јасно регулисано законом. Разна истраживања су обављена на ову тему и углавном говоре да је провлачење између колона, сасвим безбедно уколико се пажљиво изводи.

Из тих разлога, др Владимир Јевтић, председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста, покренуо је, у име Асоцијације, као и у свој лично име, иницијативу да се провлачење мотоцклиста уреди законом, а возачи обуче да то раде на безбедан начин. Ова иницијатива је наишла на велики одзив међу мотористима, који се већ оставили стотине коментара на друштвеним мрежама у којима је поздрављају и подржавају.

ЈОВАНУ СУ ИШЧУПАЛИ СРЦЕ У ЖУТОЈ КУЋИ И ПРОДАЛИ ГА БОГАТОМ НЕМЦУ! А онда је Јохан почео да сања православну цркву и плавооког дечака!

ВЕСНА ПЕШИЋ ПОЗВАЛА ДА СЕ НЕ УСВОЈИ „Тијанин закон“, одговорио јој отац убијене…

– Циљ иницијативе је најпре жеља да се надлежни упозоре да се мора много поправити обука мотоциклиста. Када се она побољша, тада ћемо моћи да уведемо и провлачење, које се назива и „филтеринг“ и „лине сплиттинг“, и које је дозвољено у већини држава САД и значајном броју државе Европе. У Француској се на пример на обуци ради провлачење, с тим што се то ради при брзинама мањим од 30 км на час, када колона стоји, или се креће брзином мањом од 15 к на час. Они тада сматрају да је провлачење безбедно, каже за Курир др Владимир Јевтић.

Он објашњава да провлачење у основи чини кретање двоточкаша између два возила или две колоне возила које се крећу или стоје у две суседне траке које се крећу у истом смеру. Једноставније речено, то је дељење једне саобраћајне траке између мотоциклиста и возача осталих возила.

СКАНДАЛ! УГЉАНИН: Стефан Немања је злочинац!

(ВИДЕО) УЖАС У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ! Девојка гурнула старца (74) кроз врата аутобуса, он умро у мукама! Декица био једва покретан

Јевтић истиче да наш Закон о безбедности саобраћаја ово није јасно дефинисао, и да његова иницијатива има за циљ да се провлачење званично стави у закон. Наш закон иначе у члану 7 став 12 наводи да је саобраћајна трака намењена само за једну колону возила, док члан 55 ЗБС каже да возач не сме да врши претицање или обилажење колоне возила, што се често дешава током провлачења.

– У том случају се поставља питање уколико је мотоциклиста остао у оквиру једне саобрћајне траке, односно није прешао разделну линију, да ли се то сматра претицањем или провлачењем. То је дискусија која нас очекује уколико законодавац прихвати нашу иницијативу. Најчешче грешке које мотоциклисти праве је што се великом брзином провлаче између колоне возила, таа их возачи не уочавају и то је велики ризик. Такође се провлаче у близини пешачких токова, где долази до честих незгода пешак-мотоцикл. Провлачење између великих возила, попут камиона и аутобуса, посебно у граду, је посебно опасно. Уочљивост је доста важна

ПАЛИ МАКРОИ И ТРГОВЦИ ЉУДИМА Хапшење у Београду: Врбовали сиромашне девојке и терали их да се баве проституцијом!

Девојчица (14) из Богатића је била нема од страха 3 дана, а онда је испливала сурова истина о њеној поцепаној мајици. Силована је у обору за овце

Цела идеја је да упозоримо законодавце да је важно легализовати овакав начин вожње али се то може урадити ако се стручно дефинише законом. Ја се нудим у смислу стручне помоћи да би се то дефинисало на прави начин. Од почетка сезоне незванично имамо осам погинулих, и врло је важно да стручњаци уреде ову област, а чини ми се да наше институције то раде јако несупешно, истиче др Владимир Јевтић.

На крају, често можемо видети мотоциклисте, а и бициклисте како се неопрезно угуравају између аутомобила, а легализација провлачење би вероватно допринела и да возачи аутомобила буду опрезнији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПУТИН СПРЕМАН ДА СЕ ВИДИ СА ТРАМПОМ: Руски председник расположен за састанак након Трампове изјаве да планира сусрет

УХАПШЕН МОНСТРУМ (63) ИЗ НОВОГ ПАЗАРА: Додиривао малолетницу по интимним деловима тела

Стејт департмент упутио Помпеу и Трампу нови пакет санкција против Русије

ПОЛИЦИЈА НА ТРАГУ УБИЦАМА ШКАЉАРАЦА: У шуми пронађено оружје којим су ликвидирани Дарко Мијовић и Никола Јовановић, као делови одеће које су убице покушале да униште паљењем!

ПРИШТИНСКА ГАЗЕТА: Организатор протеста против Вучића тврди да ће на изборима на северу КиМ гласати за Тачијевог кандидата!

НОВА ХАПШЕЊА У ПОДГОРИЦИ: Ухапшен извршни директор Атлас банке!

(Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue