Друштво Економија Србија

Да ли се ближи крај Енергопројекта?

Београд - Ако фирма контроверзног црногорског бизнисмена Добросава Бојовића Напред развој, преузме Енергопројект холдинг то ће бити катастрофа, каже генерални директор Енергопројекта Владимир Миловановић.

Како каже, то ће бити почетак краја тог београдског предузећа.

Он је за агенцију Бета рекао да Надзорни одбор и цео менаџмет Енергопројекта сматра да ће Бојовић као нови већински власник уништити Енергопројект после 66 година постојања и успешног пословања.

„Бојовић ће упропастити Енергопројект због карактера људи и фирми које желе да га преузму и крајње сумњивих пословних активности тих фирми. Они не умеју ни својим фирмама да управљају и руководе, а камоли системом какав је Енергопројект“, рекао је Миловановић.

Комисија за хартије од вредности је, према његовим речима, утврдила 16. јуна да су Доброслав Бојовић, његова фирма Напред развој а.д. и с њим повезане фирме Монтинвест пропертис д.о.о., Јопаг АГ из Швајцарске и ГП Напред власници 35,32 одсто акција Енергопројект холдинга, да су прикривали своју повезаност и да су имали намеру да обману све остале акционаре Енергопројекта међу којима је и Република Србија која поседује 33,48 одсто акција. Раније ове године, у јавност је изашла и скандалозна вест да је Бојовићева компанија Напред развој на адресе 16 банака у Србији упутила писмо у којем тражи да се Енергопројекту не одобравају кредити без дозволе Бојовићеве фирме. Поједине банке су ово схватиле и као увијену претњу.

Миловановић је рекао да је Комисија наложила Бојовићу и повезаним фирмама да у законском року дају понуду за преузимање Енергопројект холдинга, Енергопројект Ентела и Енергопројект Гаранта. „Супротно свом налазу и мишљењу, иста та Комисја је овим повезаним лицима ипак одобрила прошле недеље понуду за преузимање преосталих 64,68 одсто акција Енергопројект холдинга, ослобађајући ту удружену групу фирми да понудом обухвати и два зависна друштва холдинга“, рекао је Миловановић.

Та „организована група људи и фирми“ осим што је, како је рекао Миловановић, крила идентитет, хтела је да избегне и обавезу давања понуде за преузимање целе компаније у јануару ове године чиме је прекршила закон.

Додао је да би већинско власништво Добросава Бојовића над Енергопројектом значило крај за ту компанију судећи и по томе како је кроз приватизацију дошао до власништва над фирмом Напред, како ју је упропастио, отпустио раднике и суди се са малим акционарима којима ће на крају свих судских поступака које губи, морати да исплати обештећење у висини од око шест-седам милиона евра.

Он је рекао да је „тешко поверовати да је Комисија за хартије од вредности упркос томе што је констатовала да је непријатељско преузимање покушано са предумишљајем, због чега је поднела пријаву за привредни преступ, ипак одобрила Напред развоју понуду за преузимање Енергопројекта“.

„Невероватно је да је Комисија за хартије од вредности упркос томе што је констатовала све прекршаје Бојовића и фирми повезаних са њим одобрила понуду за преузимање осталих акција које нису у његовом власништву“, рекао је Миловановић.

Додао је да до овог тренутка руководство Енергопројекта није успело да сазна на основу чега је Комисија за хартије од вредности одобрила понуду пошто је на захтев те фирме одговорила да нема обавезу да достави одговор, јер Енергопројект није страна у поступку као и због чињенице да су неки чланови на одмору.

Руководство Енергопројекта, према његовим речима, очекује да реагују нека од надлежних институција, пре свега Специјално тужилаштво за организовани криминал, а кривичне пријаве поднете су против Бојовића и Витомира Перића који је директор Јопага и предузећа која су учествовала у куповини акција.

Миловановић је додао да је Бојовић у акционарску структуру Енергопројекта ушао на нелегалан начин уз помоћ некадашњег помоћника директора тог предузећа Миодрага Зечевића када су скривени иза збирног (цустодy) рачуна, тадашње Хипо-Алпе Адриа банке и тајно купили преко 250.000 акција намењених професионалним инвеститорима.

Бојовић и четири повезане фирме имају 35,32 одсто акција у Енергопројекту, а држава Србија 33,58 одсто и док нису откривене везе међу Бојовићевим фирмама била је појединачно највећи власник.

Бојовић и повезане фирме послали су понуду која је отворена 10. јула а затвара се 31. јула.

Понуђачи су заинтересовани за преузимање 7.070.467 акција Енергопројекта по цени од 1.501 динар по акцији.

Извор: Говори Србија, Б92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri