Извор: pixabay.com
Uncategorized

Да ли напустити Србију?

Да ли одлазак ,,на Запад" заиста нуди срећу?

Аутор: Лазар Арсовић

Све је учесталија појава у друштву жеља за напуштањем отаџбине у потрази са привидношћу бољег живота који је овде деловањем разних фактора постао мисаона именица. У последње време се појединци све више обраћају нацији покушавајући да искажу своје незадовољство тренутном ситуацијом као и стечени презир према својој домовини услед поменутог незадовољства. Велики је број људи који су услед немогућности адекватног живота такорећи протерани одавде, а притом не знавши шта их тамо негде чека. И поред свега тога људи безглаво срљају у амбис иностраног неприхватања, неједнакости као и искривљених друштвених норми.

Морамо да поменемо да се у људима због притиска датог стања губи трезвен начин размишљања као и објективан начин сагледавања ситуације са позиције једног мигранта, а воља за одласком постаје све јача. Статистички прорачуни нам говоре да у просеку на годишњем нивоу око 40.000 људи ,,побегне” тражећи срећу коју овде не налазе, али уз мале шансе да ће истинску срећу пронаћи на жељеној дестинацији. При оваквим ситуацијама људска свест је поприлично сужена па стога најчешће нисмо свесни ризика у који се упуштамо.

На сву жалост, државне иституције нису покренуле никакав програм нити план у решавању ове тзв. унутрашње мигрантске кризе која постаје горући проблем јер долази до одлива мозгова тј. одласка младих и образованих људи. Овакав сплет околности потпомогнут искривљеним менталитетом 21. века довео је до стања где је страначка књижица постала XI степен образовања. Дакле, евидентно је да одлазак постоји као опција, али она не треба и не сме бити једина. Увек постоји она друга која предлаже борбу против овог стања и против режима који је то дозволио.

Мислим да је из овога јасно који је наш одговор на питање задато кроз тему: Не, не треба напустити Србију! Већ се за њу треба борити свим средствима а проблем одласка људи и младих мозгова се може спречити и решити искључиво код образованих људи а не страначких ,,лешинара”. Одговор је јасан и директно зависи од здравог менталитета и полази од родитељског васпитања и моралних вредности, али се у томе морамо индивидуално пронаћи.”

Извор: Говори Србија

Оставите коментар