Занимљивости

ДА ЛИ ЈЕ ЗБОГ ОВОГА СРПСКА ВОЈСКА НАЈВЕЋА НА СВЕТУ? Током рата 1885. урадили смо нешто што нико није ни пре, ни после нас

У холу Међународног Црвеног крста у Женеви стоји натпис који говори о величини српске војске и Србије. На табли пише: "Буди хуман као што је била хумана Србија 1885. године".

Овако велико признање српски народ и војска добили су због догађаја који се никада није десио у историји ратовања.

10 ДАНА УПОРНО ТРАГАО ЗА НЕСТАЛИМ СИНОМ МИЛУТИНОМ, ПА ГА ПРОНАШАО УТОПЉЕНОГ У РЕЦИ Отац Богомир неутешан: Дах ми је стао када сам угледао његово тело!

Наша земља је од 1884. до 1885. године ратовала против Бугарске. Србија је тада имала опремљене болнице и санитете, али Бугари нису имали ништа од тога.

Због тога је стање у њиховој војсци било катастрофално јер су имали јако велики број рањеника. Међународни Црвени крст обезбедио је хуманитарну помоћ, медицинску опрему и све што је било потребно за негу бугарских рањеника. Али једини пут да би им то било достављено био је преко Србије!

ПУЦЊАВА НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ ЛИНИЈИ СА КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ: Наоружани Албанци посекоше српску шуму!

На захтев аустријског Црвеног крста, српска влада је донела одлуку која је незабележена и показала невероватну хуманост – одобрено је војној команди да на један дан прекине рат и направи коридор ка Бугарској како би помоћ могла да стигне до Бугарске.

Дан д: Креће коначни обрачун — Србија има одлучујући адут за одбрану Косова

Према неким записима и сведочењима, Србија не само да је дозволила да помоћ оде ка непријатељској војсци већ је и сама донирала нешто медицинске опреме.

ДЕТАЉИ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ КОД БРОДАРЕВА: У џипу било још двоје деце! Не зна се ко је и када пронашао девојчицу која је страдала

Међународни Црвени крст је за невиђену хуманост и преседан који је Србија урадила поставила таблу у хол своје зграде као вечни споменик на овај несвакидашњи потез.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАШИМ ТАЧИ: Јесам у Америци, али не због сусрета са ВучићемРС отвара Представништво и у Санкт Петербургу

ДРАМА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Возачу мерцедеса деда избушио гуме, а затим му ШРАФЦИГЕРОМ ПРОБИО ОБРАЗ!

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН: Уводи се ДНК регистар за расветљавање кривичних дела

Извор: Курир

Оставите коментар