Uncategorized

Да ли је Војска Србије спремна за F-16 или се ради о пропагандним обманама?

Незваничне информације да Американци Србији нуде авионе F-16 и да се тако са Русима боре за већи политички утицај на овом простору су бесмислице пласиране са намером да се јавност обмане.

Писања појединих штампаних медија у Србији о томе да Американци Србији наводно нуде чувене војне авионе F-16 и да се тако са Русима боре за већи политички утицај на овом простору – аналитичари оцењују као самообману и пропаганду. Набавка и увођење овог америчког авиона у српску војну инфраструктуру једноставно су прескупи и краткорочно неоствариви.

Српско ратно ваздухопловство деценијама је обучавано и опремано за коришћење руских ловачких апарата и прелазак на америчке авионе био би немогућ из разлога што нити постоји обучен пилотски или авио-механичарски кадар за америчке авионе, нити би било смислено трошење огромних количина новца за замену читаве наше војно-ваздухопловне инфраструктуре оном која је по америчким стандардима.

Примера ради, Румуни су од Португалаца и Американаца добили 12 авиона F-16 за 108 милиона евра, али су за прилагођавање инфраструктуре потрошили четири пута више новца.

Румунски војни пилоти и њихов F-16, извор: Спутњик

Осим тога, Американци никада нису показали интересовање да Војску Србије опреме својим ловачким апаратима. Напротив, незваничне информације показују да су амбиције САД ишле у правцу гашења српског ратног ваздухопловства и стављања српског неба под контролу неке од НАТО чланица које нас окружују, наравно уз финансијску накнаду српске стране.

„Само постављање једне такве јединице, мимо цене набавке, за било коју земљу Балкана је изузетно финансијско напрезање. О томе може да се говори само као о дугорочној визији, али краткорочно тако нешто није могуће остварити. То је заправо разлог зашто се српска авијација толико често у овом тренутку држи идеје о мигу 29“, наводи аналитичар Александар Радић.

Мигови који су у децембру прошле године фасцинирали председника Србије, иако је најављено да ће у Србију стићи до марта, још увек нису стигли. Најновији рок за њихов пријем у Војску Србије је крај ове године.

МиГ-29, извор: РТ

„Ако треба да постављамо питање властима, то је зашто до сада споразум који је давно закључен није реализован. Питање је да ли је испорука руских авиона, тенкова и друге опреме повезана са евентуалним договором о давању имунитета за центар у Нишу или је проблем у транспорту зато што смо окружени НАТО чланицама“, рекао је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Извор: Говори Србија, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Терористи лансирали ракету на Израел из Појаса Газе

СРБИЈА ПАМТИ: Навршава се 18 година од масакра у Старом Грацком!

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Пронађена ,,анђеоска честица“!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun