Printscreen
ВИДЕО Занимљивости

Да ли је књигу која не стари написао сам ђаво? (ВИДЕО)

Кодекс Гигас је, према легенди, у једној ноћи написао монах који је продао душу ђаволу...

Књига названа Кодекс Гигас, коју још називају и Ђавољом библијом, написана је у првој половини 13. века, има 620 страница и за пергамент у њој била је потребна кожа прикупљена од чак 160 животиња.

Има застрашујуће димензије: 92 цм висока, 50 цм широка и 22 цм дебела, а тежи 75 килограма.

Писање у њој, односно речи и састав реченица и њихов тон, толико су уједначени да су стручњаци данас сложни у идеји да ју је морала писати само једна особа.

620 СТРАНИЦА НАПИСАНИХ У ЈЕДНОЈ НОЋИ?

Мит о величанственом Кодексу Гигасу говори сасвим другачију причу — у једној ноћи написао ју је монах који је продао душу Ђаволу.

Према легенди, бенедиктинци у једном чешком манастиру осудили су монаха Хермана Рекусе због чињења страшног греха на доживотно заточеништво у његовој соби, где су намеравали да га зазидају, а тамо је напослетку и умро.

Молећи за своје ослобођење, Херман је обећао редовничком реду да ће у једној ноћи написати највећу књигу на свету. Како је ноћ протицала, Херман је схватио да је задатак немогућ и одлучио је да позове ђавола у помоћ, свестан његове моћи.

Сотона се наводно сложио да му помогне да напише књигу, а цена је била душа монаха, како и портрет ђавола који је Библија морала да има.

Слика ђавола висока је 50 цм
Printscreen

НАЈМРАЧНИЈА КЊИГА СВИХ ВРЕМЕНА

Садржај Кодекс Гигаса једнако је фасцинантан као и прича о пореклу књиге. Рукопис не садржи само латински превод средњовековне Библије, која има мало другачији облик него она модерна, већ и посебне релевантне и популарне списе средњег века.

Неки од њих укључују дела јеврејског историчара Јосипа Флавија из 1. века, књигу надбискупа Исидоруса „Етимологије“, која је прва хришћанска енциклопедија састављена од античких извора, као и „Медику“, медицинску књигу са знањем тог доба, и „Космас“, која описује историју Чешке.

Један од најзанимљивијих делова књиге свакако се односи на опис демона, чаролија, истеривања и моћи ђавола.

МИСТЕРИЈА ВЕЧНО МЛАДЕ КЊИГЕ

Рукопис обухвата илуминације са пет боја: црвеном, плавом, жутом, зеленом и златном. Велика слова су савршено оцртана, често преко целе странице. Кодекс је јединствен по томе што не показује знакове старења.

Научници не верују да је Кодекс Гигас написан у кратком времену, већ да је за то било потребно чак 20 година.

Иначе 577. страница садржи јединствену слику ђавола која је висока 50 цм.

Извор: Експрес

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Србија би могла да промени став о имену Македоније

ПУТИНОВА ПРОВОКАЦИЈА: Оvo je нови амбасадор Русије у Америци

Мркоњић би Слоби дао и споменик и булевар

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat