pixabay.com
Друштво Србија

ДА ЛИ ЋЕМО ОВЕ ГОДИНЕ ИМАТИ ПРОЛЕЋЕ? Детаљна прогноза за прву половину 2019. године! Ако вам је хладноћа већ досадила, шта да вам кажемо…

У годинама за нама, услед сталних климатских промена, нетипичних временских услова и великих температурних осцилација, готово да смо изгубили два годишња доба, те се чини да из зиме "ускачемо" право у лето.

ШАРИЋ: Ево зашто су Срби народ небески!

Ипак, временска прогноза за прву половину 2019. године указује на то да нам се пролеће враћа.

Према анализама и прогнозама метеоролога и климатским сезонским изгледима РХМЗ-а, у предстојећим месецима очекују нас махом температуре типичне за одређена годишња доба, те ће одступања од просека бити незнатна у односу на претходне године.

Према предвиђањима метеоролога, наставак текуће зиме може се подвести под просечне, нешто хладније, али са температурама нормалним за поменуто доба године, наводи за „Блиц“ Ђорђе Ђурић.

Чепуринова реакција на орден који Путин додељује Вучићу

– До краја фебруара очекује нас типично зимско време, са повременим продорима хладних таласа, који ће се смењивати са продорима нешто топлијег ваздуха, што доводи до повремених отопљења – објашњава Ђурић.

Он додаје да се у марту очекује постепени пораст температуре, док се за април предвиђа пролећно време. Ипак, наглашава Ђурић, током четвртог месеца је могућа и појава каснопролећних мразева, који често могу резултирати штетом и оштећењима агрикултурних добара.

(ВИДЕО) КРИЈЕ СЕ ОД ПОЛИЦИЈЕ: Давор Драгичевић огласио се после 7 дана на Фејсбуку бивше жене! Поставио видео од 6 минута

– Април 2018. године био је најтоплији у историји, али мале су вероватноће да се тако нешто понови – истиче Ђурић.

Протекла година била је најтоплија у последњих 170 година, управо захваљујући високим температурама у априлу, октобру и новембру.

Температура ваздуха током маја кретаће се до 25 подеока, док се уз честе пљускове, очекује и повећана влажност ваздуха, закључује Ђорђе Ђурић.

КИЛОМЕТАРСКА КОЛОНА УСРЕД БЕОГРАДА Ланчани судар на ауто-путу блокирао престоницу

Климатске сезонске изгледе за прву половину 2019. године је представила начелница Одељења за мониторинг климе и климатске прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода Србије Јасминка Смаилагић.

Просечно хладна зима

– Током зиме, температура ваздуха биће у границама просека, са средњом сезонском температуром од 0 до 2 степена Целзијусових, а у вишим пределима од -4 до -1 степена – наводи Јасминка Смаилагић, додајући да је у другој половини зиме могућа појава хладног таласа.

ЕВРОПСКА УНИЈА ПРЕСЕКЛА! НЕМА ВИШЕ ОДУГОВЛАЧЕЊА! Дијалог Београда и Приштине настављају ОНИ!

Број мразних дана износиће од 40 до 65 у нижим пределима, док у брдско – планинским пределима тај број може износити између 70 и 90 дана, објашњава она, истичући да се у нижим пределима очекује између 7 и 20 ледених дана, а у брдско – планинским чак 30 до 50 дана са температуром испод нуле.

– Што се падавина тиче, сезонска количина падавина биће изнад вишегодишњег просека и износиће 160 до 230 милиметара у нижим пределима, односно, 210 до 270 милиметара у брдско – планинским пределима – говори Смаилагић.

Она наглашава да ће током јануара бити нешто више снежних дана, а да ће укупно бити између 32 и 42 са падавинама у нижим пределима и 50 у брдско-планинским.

Топло пролеће

Током пролећа очекује се средња сезонска температура ваздуха изнад просека, са одступањем до једног степена, наводи Јасминка Смаилагић, додајући да ће се вредности средње сезонске температуре ваздуха кретати у интервалу од 11 до 14 степени, а у вишим пределима од 3 до 8 степени.

(ФОТО) СКАНДАЛОЗНА ОБЈАВА СИНА ХРВАТСКОГ ПОСЛАНИКА Поделио слику усташе који држи главу убијеног Србина, па пожелео „СРЕЋАН БОЖИЋ“

– Можемо очекивати од 10 до 20 мразних дана и 12 до 20 летњих дана у нижим пределима, док се у брдско – планинским пределима очекује до 50 мразних дана – каже Смаилагић.

Када су падавине у питању, очекује се просечна сезонска количина падавина у већем делу Србије, односно, од 130 до 200 милилитара у нижим пределима и од 200 до 270 милиметара у брдско – планинским. Од укупног броја пролећних дана, 30 до 40 дана биће падавина, док ће у брдско – планинским пределима тај број износити 50.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ДИГЛА СЕ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА Нешто необично примећено је на спрату студентског дома, а онда је откривена УЖАСНА ИСТИНА! ДИГЛА СЕ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА Нешто необично примећено је на спрату студентског дома, а онда је откривена УЖАСНА ИСТИНА!

УХАПШЕН СРБИН НА ГРАНИЦИ СА БИХ: Био на Интерполовој потерници због трговине дрогом!

(ФОТО) Царско проклетство: Каква је била судбина деце Петра Великог

(ВИДЕО) Пустињаци Свете горе знају како да Срби сачувају Косово и да се одбране од НАТО-а

АМБАСАДА УПОЗОРАВА Ко је планирао да из Србије оде у Немачку да ради мораће још дуго да чека!

Извор: Blic/Alo.rs/M.Ž.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
31°
Thu
24°
Fri
23°
Sat
25°
Sun