Извор: pixabay.com
Америка Аналитика Русија Свет

Да ли америчка војска прави генетско оружје против Руса?

Недавно обелодањена вест о томе да америчко ратно ваздухопловство купује руски генетски материјал изазвала је реакције стручњака из Русије.

Команда за авијацијску обуку америчког ратног ваздухопловства објавила је крајем јула уговор за куповину узорака РНК – живих ткива Руса европеидне расе. Одговарајући тендер је постављен на сајт јавних набавки владе САД. У тексту прогласа се наводи да потенцијални давалац приликом предаје узорака такође треба да пружи информације о здравственом стању. Војној установи су потребни узорци молекула РНК који учествују у стварању људских генетских информација и синовијална течност, која обезбеђује покретљивост зглобова. РТ је питала стручњаке са којим циљем америчка војска врши овакву куповину.

Ратно ваздухопловство САД планира да купи 12 узорака РНК молекула (који се налазе у свим живим ћелијама које су неопходне за превод генетске информације у протеине) и 27 узорака синовијалне течности (важна компонента зглоба, која им даје покретљивост) од донатора из Русије. То се наводи у уговору ваздухопловства САД-а, који је објављен на порталу владиних тендера 19. јула.

Извор: pixabay.com

,,Сви узорци (узорци синовијалног ткива и РНК) морају бити узети у Русији од европеидне расе. Влада неће узети узорке ткива из Украјине.“ – стоји у документу, са којим је РТ упозната.

За потенцијалне даваоце узорака, Ваздухопловство САД-а је прописало низ захтева.

,,Сви свеже замрзнути узорци синовијалног ткива и РНК морају доћи од нормалних давалаца, без повреда мишићног система. Узорци синовијалног ткива и РНК не морају одговарати један другом, тј. могу доћи од различитих давалаца. Сви узорци синовијалног ткива и РНК морају бити узети од људи са негативним тестом на ХИВ, хепатитис Б, хепатитис Ц и сифилис.“- наводи се у уговору.

Посредник мора за сваки узорак синовијалног ткива и РНК да достави информације о даваоцу. ,,У тренутку испоруке, посредник мора да достави неки лични документ, да одреди пол, старост, националну припадност, дијагнозу, датум хируршке операције, датум дијагнозе, симптоме, временски интервал пушења, податке о употреби лекарских препарата, висину, тежину.“ – стоји у условима уговора.

Узорци се морају доставити у базу америчког ваздухопловства у Сан Антонију (Тексас) у року од десет дана од како посредник прими новац.

На питање РТ о сврси ове набавке, супервизор уговора Маркус Метингли није дао коментар.

 

Вредни узорци

Тендер је заинтересовао америчко медицинску клинику ПротеоГенекс (ProteoGenex), која се налази у Калвер Ситију у Калифорнији. На сајту клинике се наводи да је она специјализована за сакупљање људских ткива, укључујући РНК, која се узима из крви даваоца. Такође пише да ПротеоГенекс поседује 200 хиљада различитих узорака биоматеријала.

Предузеће има представништво у Москви (једина инострана филијала компаније) – ,,Лабораторија биоресурса“. На сајту за запошљавање job.ru пише да се компанија бави ,,узимањем и истраживањем узорака за научне медицинске пројекте“.

Извор: pixbay.com

Генерални директор представништва компаније ПротеоГенекс у Русији, Наталија Дјакова, рекла је за РТ да је ,,Лабораторија биолошких ресурса“ не прикупља узорке РНК молекула и синовијалног ткива и да она не зна ништа о уговору ратног ваздухопловства САД за куповину узорака.

,,Не знам ништа о томе, нису нам рекли ништа слично. За њих (за ПротеоГенекс) вршимо само одређени ниво истраживања и ништа више од тога.“, – рекла је Дјакова.

Главна канцеларија ПротеоГенекса у Калифорнији није одговорила на питање РТ о учешћу на тендеру за пружање узорака живих ткива Руса ваздухопловним снагма САД-а..

 

Генетско оружје?

Иницијатор уговора за куповину узорака живих ткива је Команда за авијацијску обуку ратног ваздухопловства САД. Ова установа се бави професионалним избором пилота и техничара, као и техничком обуком особља за ратно ваздухопловства САД. Како се наводи на сајту Команде за обуку, у Лекленду (држава Тексас), где се шаљу узорци, налази се медицински центар – 59. медицинско крило, које припада Команди за авијацијску обуку ратног ваздухопловства САД.

,,Центар врши највећи обим медицинско-транспортних операција у ратном ваздухопловству САД и поседује око 1.250 позиција медицинског особља, константно спремног за премештање. Екипе на терену се редовно премештају широм света како би одговориле на ванредне ситуације, као испомоћ у ванредним операцијама Министарства одбране и за тестирање борбене готовости учешћем у правим грађанским и хуманитарним мисијама.“- наводи се на сајту центра.

Професор Сколковског института за науку и технологију и Ратгерског универзитета САД, Константин Северинов рекао је да се узорци РНК можда прикупљају у научне сврхе.

,,Што више знате о генетској разноликости људи, више могућности имате, посебно за то како би сте лечили и постављали дијагнозе. Сви људи су различити једни од других. То јест, генетска позадина и разлози тога, колико су разлике у генима одговорне за неке друге разлике код људи, до данас нису јасне и предмет су активног проучавања.“ – рекао је стручњак.

Извор: pixabay.com

Шеф лабораторије Института опште генетике Н. И. Вавилова Руске академије наука,  Сергеј Кисељов, рекао да је за научна истраживања већ постоји довољна количина таквих узорака.

,,Ако је РНА изолована из истог типа ћелије, онда је десетак генетских узорака нормалан број, да би се закључило да је овај скуп РНК специфичан за ову врсту ћелије. Такође, то је довољно да се у неколико случајева пронађу већа одступања. Али што више узорака, то је већа поузданост. РНК одређује како ћелија функционише и како се специјализује. Ако изаберете РНК из крвних ћелија – то је један скуп РНК молекула, ако из мишића – то је други скуп. Ако ово занима војску, онда морају постојати одређени, војсци потребни моменти.“ – закључио је стручњак.

Генетичар и директор компаније Генотек (Genotek), Валериј Иљински, потврдио је мишљење Сергеја Кисељова, да су узорци највероватније потребни за темељна истраживања.

,,Постоји пуно метода за анализу РНК: од врло јефтиних до врло скупих. Постоји велики број варијација таквих студија, тешко је прецизно рећи.“ – објаснио је он.

Истовремено, Игор Никулин, војни стручњак и бивши члан Комисије за биолошко оружје Уједињених нација, истакао је да се узорци РНК могу користити за прављење вируса.

,,Развијају се нове врсте биолошког оружја. Ни за шта друго у војној установи се не могу користити. Највероватније, то су бојни вируси. Сједињене Америчке Државе покушавају да развију различите врсте биолошког оружја посебно за специфичне носиоце гена, а потребна им је европеидна раса, јер они чине већину становништва наше земље. То је та иста циљна група којој покушавају да пронађу кључ. Неопходно је да вируси делују селективно – на ове или оне националне групе. Делимично је овај проблем решио амерички програм ,,Људски геном“. И то је у великој мери финансирао Пентагон.“ – рекао је стручњак своје мишљење.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАБОРАВИТЕ на денуклеаризацију Северне Кореје

У ИШЧЕКИВАЊУ АМЕРИЧКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ НА ФИЛИПИНИМА: Ево шта треба да знате

СТРАТЕШКИ УСПЕХ СИРИЈСКЕ АРМИЈЕ: Ослобођена Ел-Сухна, отворен пут за ослобођење истока Сирије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat