Pixabay
Друштво Србија

ЦРКВА СЕ ОШТРО ПРОТИВИ: У Врњачкој Бањи хоће да подигну споменик богу Перуну

Врњачка Бања могла би да добије споменик словенском богу Перуну, о чему ће одлучивати одборници локалног парламента.

Нови власник хотела „Славија“ у Врњачкој Бањи дао је предлог Скупштини општине да се на будућем кружном току у близини хотела постави споменик Перуну, зато што ће се тако звати хотел.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Погледајте снимак СУРОВЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ власника подгоричке дискотеке

Међутим, на јавној расправи тим поводом, представник СПЦ Жарко Дончић оштро се успротивио том предлогу, наводећи да „нема потребе да се враћамо у времена пре православне цркве“.

„Прихватљивије од овога би било, рецимо, подизање џамије. Овде се ради о незнању или неком другом интересу. СПЦ је постојала у периоду настанка бање и њени су припадници, попут проте Јефимија и владике Јање, прилозима учествовали у стварању познатог бањског друштва“, казао је свештеник Дончић.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО 18+) НЕЗАПАМЋЕНА СЦЕНА НАСИЉА У СТАРОЈ ПАЗОВИ: Младић КРВНИЧКИ удара старца и оставља га да непомично лежи на улици

Председник Скупштине општине Врњачка Бања Иван Радовић рекао је да је ова јавна расправа претходила седници Скупштинског одбора и расправи у локалном парламенту, како би се чули различити предлози и ставови.

(ВИДЕО) КАО У ФИЛМОВИМА АПОКАЛИПСЕ: Погледајте како је тржни центар вода прогутала за трен ока! Људи бежали на више спратове!

„Коначну одлуку о евентуалном постављању бисте богу Перуну и о локацији за измештање споменика народним херојима НОБ-а Миодрагу Чајетинцу Чајки и Жики Ваљаревићу из центра бање, због изградње водопада, донеће одборници“, каже Радовић.

ПОЖЕЖАНИН ЈЕ СЕО У КАФАНУ И НАРУЧИО ПИЋЕ: Следећу туру је добио од газде, али није ни слутио ШТА ЈЕ У ЊЕМУ! Када се пробудио било је касно

Током расправе чак је предлагано да се уместо споменика Перуну подигне споменик коњу свештеника Јефимија Поповића. Коњ је, према легенди, био на самрти, али је оздравио пијући бањску воду.

(ФОТО) ЂАКА НИСУ ПУСТИЛИ У ШКОЛУ У БЕРМУДАМА: А онда је ученик у знак протеста обукао СУКЊУ!

Извори за словенску религију су веома оскудни, али се сви слажу да је Перун био бог громовник, поштован код свих словенских народа.

(ВИДЕО) СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА: Ова шума је иначе пуста, али током 2 недеље у јулу, постаје место РАЗВРАТА СВЕТСКИХ БОГАТАША, а женама је улаз ЗАБРАЊЕН

„После покрштавања, Словени су Перунов лик и функције пренели на светог Илију. Ова замена почела је још са првим продором хришћанства међу Словене и може се назвати општесловенском. Свети Илија је одговарао хришћанским мисионарима због близине датума када се прослављао са даном на који се прослављао Перун, а то је био 20. јул. Упркос покушајима да се Перун потпуно уништи, његово име је остало“, каже Марија Павловић, историчарка уметности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАДИКАЛКА НАТАША ОТКРИВА ЗАШТО ЈЕ ПРЕТИЛА УСРЕД НАТО: Бранила сам Путина од хистерије, лажи и Шормаза! Она је његов најватренији фан, уганула и ногу јурећи га!

(ВИДЕО) ПРОЦУРИО СНИМАК НАЈНОВИЈЕГ РУСКОГ ЛОВЦА У АКЦИЈИ: Погледајте како Су-57 УНИШТАВА НЕПРИЈАТЕЉА

Више није само теорија: Турска разматра куповину руских ловаца

ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК У ГРЧКОЈ НАПРАВИО КОЛАПС: Колоне на граници, отказани летови, ко полази на одмор нек се наоружа стрпљењем

Новак може да добије Рафу, али недостаје му ЈЕДНА СТВАР

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon