Uncategorized

Човек који је осветлио Србију

Изложба "Ђорђе Станојевић - човек који је осветлио Србију" која се отвара данас у Историјском музеју Србије, савремени је мултимедијални музејски пројекат подстакнут овогодишњим обележавањем сто шездесете годишњице од рођења познатог физичара, астронома и ректора Универзитета у Београду. Циљ премијерног приказивања највећег дела заоставштине славног научника, јесте подсећање јавности на живот и бројне заслуге човека који је свој рад посветио популаризацији науке и стављању њених достигнућа у корист и на добробит српског народа.

Ђорђе Станојевић је пионир електрификације и индустријализације Србије, велики добротвор и задужбинар, аутор првих научних радова из астрофизике и аутор најстарије сачуване фотографије у боји код Срба – „Циганче са виолином“.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) ЈЕСУ И ОВО ВРАЏБИНЕ? Овo Блиц не сме да објави!

Захваљујући његовом залагању, Београд је 1893. добио термоелектрану, само 12 година после изградње прве у свету, те постао једна од првих престоница које су имале електричне трамваје и осветљење. Станојевић је заслужан и за изградњу првих хидроелектрана које су користиле Теслин полифазни систем на Ђетињи, Вучјанки, Нишави и другим рекама, од којих су многе у употреби и данас.

Поставка у ИМС обухвата музеалије прикупљане током више деценија и окупљене у посебном музејском фонду: личне предмете Ђорђа Станојевића, архивску грађу, његове фотографије људи, предела, градова и грађевина, као и позитиве и негативе Сунца урађене на стаклу.

Писмо Владике Атанасија Патријарху Српском: „Сазовите хитно Архи­је­рејски Сабор!“

Кроз реконструкцију радног кабинета професора Станојевића, публика ће моћи да доживи амбијент и осети атмосферу у којој је стварао, да сазна о његовом пријатељству и сарадњи са Николом Теслом, као и да се упозна са преписком између краљице Наталије Обреновић и његове супруге Стане Богићевић, некадашње дворске даме.

Посебну атрактивност и доживљај поставке дају специјално креиране пројекције, светлосне и волуметријске инсталације аутора Борјана Побрића, које на савремен начин дочаравају значај Станојевићевог рада за динамичан привредни раст и еманципацију српског друштва крајем 19. и почетком 20. века.

ХАОС У ЧАЧАНСКОМ КРАЈУ: Масовне туче због утврђивања очинства! Сваки 5. НИЈЕ ОТАЦ!

Изложбу су својим материјалима помогле многобројне институције, попут Музеја Николе Тесле, Народне библиотеке Србије, Историјског архива у Неготину, Музеја града Београда.

ОТВАРАЊЕ

ИЗЛОЖБУ „Ђорђе Станојевић – човек који је осветлио Србију“ у Историјском музеју Србије, свечано ће данас у 18 часова отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а присутнима ће се на отварању обратити и др Душица Бојић, директорка музеја, и Штефица Радмановић, ауторка изложбе.

(ВИДЕО) АРКАН УРАДИО НЕШТО ШТО НИКО ДРУГИ ТАДА НИЈЕ СМЕО! Послао БРУТАЛНУ поруку Билу Клинтону: Никад се не свађај са Србима

КВИЗ

ТОКОМ трајања изложбе, до краја септембра, биће организован квиз, који ће победницима донети награду у виду личног фотографског портрета урађеног на стакленој плочи у техници мокрог колодијумског процеса. Стручно вођење кроз поставку за индивидуалне посетиоце биће организовано сваке среде од 17 часова, док је групне посете неопходно заказати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Белорусија: Ни са ким против Русије

Напредњаци од понедељка у кампањи за Београд

Земљотрес у Херцеговини, тресло се и у Дубровнику и Макарској

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri