twitter.com
Политика Србија

Чланови Председништва БиХ стигли у Београд

У Београд су стигли чланови Председништва Босне и Херцеговине – Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић. Посета је почела радном вечером у Вили "Бокељка" где је домаћин председник Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је на радној вечери са члановима Председништва БиХ разговарао о билатералним односима, економској сарадњи и инфраструктурним пројектима.

„Са Председавајућим и члановима Председништва БиХ током радне вечере разговарамо о билатералним односима, економској сарадњи и инфраструктурним пројектима“, објавио је Вучић на свом Твитер налогу, уз заједничку фотографију са гостима из БиХ.

Пилот обореног Ф-117: Размишљао сам како ме чекају Срби

Током посете Председништва БиХ разговараће се о економској сарадњи две земље, међународној и регионалној сарадњи, економским интеграцијама, одбрамбеној и безбедносној политици, али и о утврђивању дела границе између Србије и БиХ.

У данима уочи посете трочланог Председништва БиХ очекивања од сусрета, са различитих страна, иду у истом смеру – ка помирењу.

„Рецимо, било би јако добро да ми постигнемо споразум о граници, замислите каква би позитивна вест била да су БиХ и Србија постигле и потписале и споразум о границама. Проблеми у односима не проистичу зато што две стране праве проблем, не бих рекао чак да ни босанскохерцеговачка страна прави проблем, него једна трећина стране у БиХ прави проблем, пре свега део бошњачког руководства које једноставно скоро па сваку ствар с времена на време доведе до усијања“, напомиње српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

А то се десило пре свега после изјаве Бакира Изетбеговића о Косову. Пре ње, Хаг је донео пресуду Ратку Младићу, а после лидерима „Херцег-Босне“. Ипак, Србија мисли да је сусрет у Београду прилика за поправљање односа.

„Сигурно да је то један корак напред у побољшању наших односа. За нас је то питање приоритетно, питање односа са БиХ, то је веома важно питање за стабилност читавог региона и заиста треба отворено разговарати о свему, па и о проблемима, али и трагати за неким решењима која ће представљати корак напред“, истиче српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Нови комад тешке технике за Војску Србије!

Нису само политичке теме вруће – запело је и код неких инфраструктурних.

„Србија није каснила ниједан дан у завршетку моста Љубовија–Братунац, он је толико важан ако говоримо о превозу пре свега робе и људи“, истиче министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Очекује даљи договор када ћемо моћи да видимо приступне саобраћајнице с друге стране.

„Ми очекујемо од БиХ неке споразуме које они морају донети. Када је реч о самом ауто-путу, Србија је спремна, била је спремна и пре годину и пре шест месеци. Ово што сада радимо, деоницу Прељина–Пожега, што смо потписали комерцијални уговор и што крећемо следеће године јесте основа да можемо касније да идемо ка БиХ“, истиче Михајловићева.

За чланове Председништва БиХ председник Вучић приредиће у понедељак свечани дочек испред Палате „Србија“, где ће бити одржани и разговори, а најављено је и обраћање медијима.

Човић, Изетбеговић и Иванић затим ће разговарати са премијерком Србије Аном Брнабић, а званичну посету завршиће састанком са председницом парламента Мајом Гојковић, у поподневним сатима.

Дан уочи званичних сусрета дилеме нема – сутрашњи састанци тројног Председништва и званичника у Србији за све су значајни. Теме су извесније од исхода сусрета.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Спутњик сазнаје: Србија добија ескадрилу „мигова“ — остала су још само два корака

Чепурин: Вучићев састанак са Путином је од највећег значаја за односе Србије и Русије

Гујон: Они неће да причам о енклавама, све је планирано

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon