Друштво Србија

ЧКАЉИНЕ КОЛЕГЕ ПРВИ ПУТ ОТВОРЕНО ГОВОРЕ О СЛАВНОМ ГЛУМЦУ: Какав је био на снимању Камионџија и Бољег живота, како се понашао кад се угасе камере и због чега је двоје деце повикало: ЗАШТО ОВАЈ ЧОВЕК ВИШЕ НИЈЕ ЖИВ

Неправда Рано је био скрајнут без икаквог разлога. Није добио оно што је заслужио у животу, а толико је пружио људима смеха и утехе, кажу Мира Бањац и Гордан Михић о Миодрагу Петровићу, који се родио на данашњи дан.

Радио сам, то је било моје завештање Балшићевој улици у Крушевцу, једној сиромашној улици, да ћу да увесељевам народ, да ћу да му пружим радост. И то сам успео. Ово су речи једног од најдаровитијих глумаца које је имала не само Србија већ и ондашња Југославија. Овако је говорио Миодраг Петровић Чкаља.

Преминуо пре 15 година

Рођен је баш на данашњи дан 1924. године. На светски Дан шале.

КРВОЛОЧНИ ШИПТАР ЛУЂИ НЕГО ИКАД! Тачи прети: Побићемо све српске војнике!

– Знате, кад добијете писмо, кад вам неко напише, неки инвалид, „Хвала вам на сату живота“, то се не да платити. Он је за време моје емисије заборавио на своја колица, уживао је и смејао се… Највећа награда ми је кад и данас на улици прође човек поред мене и насмеје се – испричао је Чкаља у интервјуу за Време из 2001. године.

Наша глумачка сцена је без Чкаље већ 15 година. Делује као да је много више, јер је био гурнут у страну много пре него што нас је заувек напустио. Никада више Србија није изродила глумца таквог сензибилитета, слављеног и обожаваног.

– Врло сам задовољан како сам провео радни век. Жао ми је што није вреднован како треба, што неке ствари нисам добио, али прежалићу ја и то. Било ми је лепо. И људима је било лепо. И то не може нико да ми одузме – рекао је тада Чкаља.

Како га данас памте његове колеге, причају нам Горица Поповић, Мира Бањац и Гордан Михић.

– Био је велики глумац. Али он није био само комичар, он је могао да изнесе и драмске улоге… Сећам га се колико је био сјајан. Ипак, највише га волим када полаже испите у „Камионџијама“. То је било генијално – присетила се Горица.

А баш те „Камионџије“ су Чкаљу, поред „Сервисне станице“ и „Врућег ветра“, највише прославиле код телевизијске публике.

– Кад помислим на Чкаљу, помислим на бескрајни таленат који је био непоновљив. Такође, сетим се и да је имао у себи сушту доброту. Никада се више такав неко није појавио – каже сценариста „Камионџија“ Гордан Михић и присећа се једне анегдоте.

– Човек ми је рекао да је путовао са двоје мале деце. Гледали су на телефону исечке из „Камионџија“. Вриштали су од смеха и питали: „Тата, зашто тај човек више није жив, како је могуће да га нећемо видети још једном.“ Да је Чкаља жив, био би пресрећан колико колико га људи и дан-данас снажно осећају – каже Михић.

(ВИДЕО) КОМАНДАНТ ОДБРАНЕ КОШАРА ОТКРИВА: Ево зашто је НАТО баш на Кошарама покушао копнену офанзиву!

Истиче да се друштво о Чкаљу много огрешило.

– Знам да је имао минималну пензију. Није добио оно што је заслужио у животу. Он је био национална величина, заслужио је да се о њему брину у сваком смислу до дубоке старости. Јер је толико пружио људима смеха, утехе, доброг… – рекао је Михић.

Своју последњу велику улогу Чкаља је одиграо у драми „Руски цар“ ,где му је партнерка била Мира Бањац.

– Кад помислим на Чкаљу, прва ми је мисао да је он прилично заборављен, што ми је веома жао. Осмислио је једну праву врсту хумора кога данас више нема. Из њега је просто излазила мудрост нашег народа – прича Бањац.

Истински комичар

Истиче да Чкаља никада није био забављач.

– Он је био истински човек духа, комичар у најбољем смислу те речи. Кад он нешто каже, он остане са тужним лицем, са опуштеним обрвама. Он је познавао свој народ и менталитет онога што је играо. Чкаљу је наше друштво заборавило и остало му је дужно. Рано је био скрајнут, гурнут у страну без икаквог великог разлога – истиче Бањац.

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ УБИЦЕ ИЗ КРАГУЈЕВЦА: Обилазио сам Веснин леш, веровао сам да је васкрсла!

Није био дружељубив
ПОРОДИЦА МУ ЈЕ БИЛА НЕШТО СВЕТО

Мира Бањац истиче да се Чкаља разликовао од осталих глумаца и да није био дружељубив.

– Када се угасе камере, Чкаља није био дружељубив, као што то нису били ни Паја Вуисић и Зоран Радмиловић. Људи те врсте духа нису били такви. Био је много везан за своју породицу. Њему су његов син, жена и унуке били нешто свето. Стално је било да мора да иде кући. Он није заседао, остајао, није био кафански човек, већ породичан човек. Био је озбиљан и диван пријатељ кога се радо сећам са сетом и захвалношћу што сам имала срећу да са њим радим. Ево и сада користим прилику да му честитам рођендан – закључује Мира Бањац.

Биографија Миодрага Петровића Чкаље

Рођен је 1. априла 1924. године у Крушевцу.

Надимак Чкаља му је дао школски друг, јер је као дете био „сувоњав и штркљаст“, а такви људи су описивани као „чкаљави“.

Глумио је у првој серији Телевизије Београд „Сервисна станица“ 1959. године.

Од 1976. године имао је статус слободног уметника.

Чкаљин син Чедомир Петровић такође је глумац, као и унука Јована.

Чкаља је умро 20. октобра 2003. године у Београду.

Најпознатије улоге: „Љубав на сеоски начин“ (1970), „Камионџије“ (1972), „Врућ ветар“ (1980), „Орлови рано лете“ (1966), „Бог је умро узалуд“ (1969), „Паја и Јаре“ (1973)…

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ ОВАЈ УЖАС: 9 мртвих у бизарној несрећи! АУТО ЧУКНУО ХОТЕЛ, ЦЕЛА ЗГРАДА СЕ СРУШИЛА!

Како је говорио Чкаља

Радио сам, то је било моје завештање да ћу да увесељевам народ, да ћу да му пружим радост. И то сам успео.

Знате. кад вам неко напише: „Хвала вам на сату живота“, то се не да платити. Највећа награда ми је кад и данас на улици прође човек поред мене и насмеје се.

Врло сам задовољан како сам провео радни век. Жао ми је што није вреднован како треба, што неке ствари нисам добио, али прежалићу ја и то. Било ми је лепо. И људима је било лепо. И то не може нико да ми одузме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Биће тумбања! Армије ће се дизати и падати, али само ова земља ће задржати војну моћ у Европи!

ХАЈКА НА РУСИЈУ: Ево шта је ујединило Запад

ХАОС У АЛБАНИЈИ: Повређено 13 полицајаца на протестима

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon