Public
Православље Србија

Ципеле патријарха Павла: Носио их је 30 година, биле су доказ његове доброте и криле једну велику тајну!

Покојни патријарх Павле био је надалеко познат по својој скромности. Није волео повластице ни скупе поклоне, користио је градски превоз и увек сам водио рачуна о својој одећи. Нарочито је интересантна била прича коју и даље можете чути од свештеника и монаха који су га познавали о ципелама патријарха Павла.

Наиме, иако је носио скромну одећу, патријарх Павле је увек имао лепе ципеле – лаке, удобне и беспрекорно чисте. Њима је „табанао уздуж и попреко“ по Београду чак и када је зашао у неке озбиљне животне године, а престоничани ће вам рећи да је знао и да потрчи, нарочито када је требало да сустигне трамвај. Носио их је 30 година!

Једном приликом, неко је патријарха питао за његове необичне ципеле.

– Јесте, удобне су, могу у њима дуго да пешачим – рекао је.

– Где сте их купили?

– Ех, купио! – одмахнуо руком патријарх Павле као да тиме ставља тачку на разговор.

Касније су људи блиски поглавару српске цркве открили истину о овом необичном комаду коже. Реч је заправо била о женским чизмама – патријарх их је пронашао бачене близу куће своје сестре и, видевши да су старе, али очуване, покупио. Након тога је, у својој малој радионици, од њих направио ципеле за себе.

Мало ко ово зна, али патријарх Павле је био већ обућар и често је поправљао, али и правио ципеле за себе. Прича каже да га је занату научио неки обућар у близини Патријаршије, али има и оних који тврде да је вештину стекао у манастиру.

Како било, знао је да поправља и прави обућу, а након тога, штедљив какав је био, сматрао је да нема потребе да више купује ципеле и тако цркви „прави штету“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СБ УН одбацио руски нацрт резолуције о Сирији

Вето Бошњака на неутралност

ПРЕТУЧЕН СРБИН У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Пронађен на улици без свести, нападнут у Бошњачкој махали!

Извор: дневно.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu