Председник Чешке Милош Земан, Извор: Спутњик
Европа Србија

Чешки председник: Срби још на Косову бранили европске вредности!

Председник Чешке Милош Земан уверен је да је долазак миграната у Европу организован и сматра да Европи прети нови избеглички талас са Блиског истока и Африке.

„Говори се о томе да је у Африци за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива са европском, не верујем да је могућа њихова асимилација“, рекао је Земан за „Новости“.

„Када погледате историју Европе био је то, у ствари, непрекидни рат са муслиманима. Управо је то Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову пољу“, тврди Земан, говорећи о мигрантском притиску на Европу.

На констатацију новинара да је ЕУ стално притискала и уцењивала Србију по питању Косова и Републике Српске и на питање како би Чешка реаговала да је била изложена таквим уценама, Земан каже:

„Сваком уцењивачу треба се супротставити одмах на почетку јер ако устукнете пред уцењивачем нећете га примирити већ ће имати све веће и веће захтеве.“

Упитан о односу према Русији чески председник каже да је он одређен тиме што је Русија значајан трговински партнер Чешке Републике.

„А мој интерес је да подржим економску дипломатију и да имам добре односе са свим – понављам – свим значајним земљама, Шар де Гол је то називо стратегијом свих азимута“, рекао је он.

На подсећање да је био једини председник у Европи који је пре америчких избора подржао Доналда Трампа и на питање како сада оцењује његову политку, Земан каже:

„Наравно да ћу још сачекати са оценама, али за сада се чини да ради оно што је бирачима обећао пре избора“, рекао је он.

Земан сматра и да су све обојене револуције – од оних у арапском свету, до оних на приумер у Грузији и Украјини, завршене потпуним неуспехом.

Он је још рекао и да је нови „Пут свиле“ највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји и процењује се да ће вредност те инвестиције бити 12 пута већа од средстава уложених у „Маршалов план“, што говори о значају те инвестиције.

Земан додаје да Чешка и Србија имају добре односе са Кином и да се по томе разликују од од неких других земаља чланица ЕУ које покушавају да Кини уведу ембарго, а не схватају да је Кина данас највећа светска економија и да ће сваки ембарго на крају да се окрене против њих самих.

Извор: Б92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed