Аналитика

Церска битка – стуб српског отпора у Првом светском рату

Аутор: Лазар Арсовић

Појам Церска битка односи се на војни сукоб између Србије и Аустроугарске који се догодио у августу 1914. године, у трајању од 9 дана (од 15. до 24. августа) који се догодио на планини Цер обухватајући и околна села у близини Шапца. Српска победа у овој бици означила је прву победу Савезника у Првом светском рату и знатно је подигла морал српском народу.

Након атентата на надвојводу Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године тензије између Аустроугарске и Србије су порасле и кулминирале у виду аустроуграске објаве рата Србији 28. јула 1914. године. Овим догађајем званично је почео Први светски рат а Церска битка озваничила је почетак Аустроугарског пешадијског продора у Србију.

За врховног команданта аустроугарских снага у инвазији на Србију одабран је генерал Оскар Поћорек, гувернер БиХ под Аустроугарском, човек који је претходно био задужен за обезбеђење надвојводе Франца Фердинанда и који је седео у истом аутомобилу где и сам надвојвода у току атентата. Српском војском је командовао престолонаследник принц Александар а начелник генералштаба био је чувени војвода Радомир Путник.

Аустроугарска је у ово време имала знатно више војника и ресурса наспрам Србије и њене војске, која је била у дефициту са пушкама које би војници користили. Ови подаци су генерала Оскара Поћорека као и остатак аустроугарске нације убедили да ће Србе прегазити и освојити за неколико дана јер се сматрало да су они само гомила „узгајивача свиња“, како је и сам Оскар Поћорек говорио. Није тада аустроугарска нација знала за српски инат, спрему и одлучност српског сељака који је преживео вековну турску окупацију да поново одбрани своју земљу од туђина. Управо тај српски инат показаће се свом снагом на Церу.

Најтеже борбе вођене су од 16. до 19. августа, када је бивало рањено или погинуло највише српских војника. Наша војска, уз невероватну одлучност и поред многих губитака, наставила је да се бори за своју земљу, некад чак и голих руку. Већ 20. августа уз генијалну стратегију нашег генералштаба као и стамену одлучност српских војника Аустроугари су почели да се повлаче назад ка Дрини. Жестоки окршаји са аустроугарским војницима догодили су се у току њиховог повлачења 21. и 22. августа где је њихов морал био крајње сломљен. 23. августа на слободној српској територији није остао ниједан непријатељски војник.

Успех битке је привукао светску пажњу на Србију и донео јој наклоност у неутралним и савезничким земљама јер је битка била прва савезничка победа над Централним силама у Првом светском рату. Као последица, многи странци су дошли у Србију крајем 1914. године нудећи финансијску, хуманитарну, политичку и војну помоћ.

Овај велики и значајан догађај треба да буде ствар поноса у нашем народу и свако треба да издвоји моменат и размисли о жртвовању српских војника за нашу слободу. Можемо се надати да ћемо једног дана поново имати смисао за част и националну свест какву су имали они и самим тиме одвести себе у боље животно стање као и стање у држави.

Нека је вечна слава свим српским борцима који су жртвовали животе за нашу слободу!

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat