Политика Србија

ЧЕПУРИН ОБЈАСНИО ,,Хојт Ји је 75. заменик 24. помоћника заменика министра…“

Сергеј Лавров је министар спољних послова, а гост који је допутовао у Србију је седамдесет пети заменик двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова, рекао је амбасадор Русије Александар Чепурин коментаришући посету Брајана Хојта Јиа Србији.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин оценио је да је Србија посети званичника Стејт департмента Брајана Хојта Јиа дала значај несразмеран његовом рангу и утицају.

„Гледам фотографије које су објављене у новинама. Са једне стране Лавров, са друге амерички изасланик… Јасна је разлика – Лавров је министар спољних послова, а гост који је допутовао у Србију седамдесет пети заменик двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова. То су различити рангови, и то није упоредиво“, рекао је Чепурин за Спутњик.

Руски амбасадор сматра да је осећај мере битан „када се говори о овом или било ком другом госту“.

Одговарајући на питање које се односило на „посету госта из САД Хојта Брајана Јиа који је на веома чудан начин критиковао понашање Србије“, Чепурин је рекао да у дипломатској пракси „посета“ јесте посета министра, премијера, председника.

„Зато се то не може окарактерисати као посета, већ као путовање или пословно путовање, долазак на консултације… У руским мас-медијима називамо то путовањем америчког изасланика, емисара“, рекао је Чепурин.

Како је додао, пажња која је посвећена „путовању“ била је „превелика, веома претерана“.

А да ли је Ји икада видео Трампа, Чепурин каже да мисли да није.

„Чак мислим да никада није видео ни Тилерсона, јер су то различити рангови“, рекао је Чепурин.

Сматра да је питање кога Ји представља – одлично питање, јер, како је рекао, „врло добро знамо да је америчко друштво подељено“.

„Представља ли он претходну власт? Представља ли нову администрацију? Америчка елита је оштро подељена, и један део мрзи други. Апсолутно није јасно“, истакао је Чепурин.

Руски амбасадор је указао да је оно што се чуло од Јиа у потпуности понављање онога што Американци годинама „из његових или нечијих других уста говоре“.

„Све те тезе смо слушали на много вишем нивоу, можда не све одједном, али он их је све изнео – и браћу Битићи, и паљење амбасаде, и Косово, и Русију и Европску унију“, рекао је Чепурин.

Извор: РТС, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ево у којим градовима су избори 24. децембра за одборнике скупштина

Од сутра пензионерима по 5.000 динара, помоћ следи и инвалидној деци

ОД АМЕРИКЕ УКРАЈИНИ: 47 милиона долара за набавку ОРУЖЈА из САД

СЕУЛ: Протести ЗА и ПРОТИВ Трампове посете

Кустурица на мегдану са руским званичницима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat