Извор: vs.rs
Uncategorized

Центар АБХО Војске Србије обучава иностране експерте

У Центру АБХO (атомско-биолошко-хемијске одбране) у Крушевцу данас је почео деветодневни тренинг инспектора Организацијe за забрану хемијског оружја (OPCW).

Курс похађа 8 инспектора за контролу хемијског оружја из OPCW, а извођачи обуке су инструктори ове организације.

Током курса полазници ће се обучавати за употребу средстава хемијске детекције и идентификације у реалним условима приликом употребе реалних агенаса.

Улога центра у стратегији националне безбедности

АБХО центар у Крушевцу је један од најмодернијих и најразвијенијих у овом делу света што га чини вредним ресурсом наше војске за међународну сарадњу. Осим угледа који се тако стиче, војска на овај начин добија и приходе који центар чине рентабилнијим.

Извор: mod.gov.rs

Република Србија жели да унапреди и промовише своје националне способности заштите од радиолошког, нуклеарног, биолошког и хемијског оружја, као и консултације и координацију активности у области АБХО са партнерским земљама.

Војска Србије и Центар АБХО представљају националну референтну тачку у планирању развоја регионалног и ширег међународног значаја. Истовремено, овакав развој обухвата обуку, заједничко међународно ангажовање тимова, изучавање националних мобилних тимова за обуку и инструктора, као и подршку цивилним властима у партнерским земљама.

Извор: mod.gov.rs

Министарство одбране Р. Србије понудило је путем Форума помоћи земљама југоисточне Европе да, ради јачања регионалне сарадње, Центар атомско-биолошко-хемијске одбране (Центар АБХО) прерасте у Регионални центар АБХО.

Основна намена Регионалног центра АБХО била би обука, курсирање и школовање цивилно-војних структура из земаља региона, развој оперативних способности и доктринарних принципа из проблематике АБХО, који би се кроз едукативне и оперативне функције имплементирали за цивилно-војне потребе земаља региона.

Центар би, осим тога, био способан и за интервентна дејства у ванредним случајевима.

Извор: Говори Србија, МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Симптоми опадања ,,суперсиле“: крај америчког хегемонизма на видику

,,Либерални шеријат“ или како феминисткиње манипулишу исламом у Норвешкој

ЈЕДИНИЦЕ ПВО У АКЦИЈИ: Одржана ноћна вежба 250. ракетне бригаде Војске Србије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon

Истакнуто