sputnik.rs
Политика Србија

ЧЕКА СЕ ОДЛУКА СРБИЈЕ: Самит у Софији на рубу неуспеха због „Косова“

Чланице ЕУ имају још свега седам дана да усагласе текст декларације за скуп ЕУ – западни Балкан, а из Шпаније, али и Румуније и Кипра стижу вести да би ове земље могле да пропусте овај догађај, јер је позив упућен и Приштини.

ЗАГРЕБ СЕ НИЧЕГ НЕ СТИДИ: Србина отеле, па убиле усташе, а сада ТРАЖЕ ОД СРБИЈЕ ДА ИМ ПРОНАЂЕ ЊЕГОВО ТЕЛО!

После фебруарске кризе изазване ставом Шпаније да у Стратегији Европске комисије за проширење западног Балкана нема места за Косово као шесту државу овог региона, бриселски званичници су се нашли пред новом препреком која прети да још једном озбиљно уздрма јединство ЕУ.

Наиме, земље чланице имају још свега седам дана, до 11. априла, да усагласе текст декларације за самит ЕУ – западни Балкан који се одржава 17. маја у Софији и на њега ставе свој потпис, а из Шпаније, али и Румуније и Кипра стижу вести да њихови представници највероватније неће ни да се појаве на скупу, јер је позив упућен и Косову.

ЗЕТ БОРИСА ТАДИЋА ИЗВРШИО САМОУБИСТВО КОД КУЛЕ НЕБОЈША: Трагедија у породици бившег председника Србије

Представници Бугарске, која председава у Бриселу, како преноси Танјуг, кажу да Софији као организатору до сада није стигло ниједно званично саопштење о неучествовању на састанку 17. маја. Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот је јуче рекао да би волео да у мају на самиту ЕУ и западног Балкана види „све чланице ЕУ и све земље западног Балкана”.

„Мислим да су самит у Софији и нова стратегија Европске уније изузето важни за даље интеграције овог региона у ЕУ. Била би штета да се нека политичка питања мешају у тај процес и да замагле оно што су стварни циљеви самита у Софији и процеса интеграција уопште”, рекао је Скот и навео да нова стратегија Брисела даје јасну перспективу земљама овог региона, и да је 2025. година оно на шта би требало да буду усредсређени, али и на испуњавање услова како би свака земља напредовала у својим настојањима да постане чланица уније.

ОДГОВОР АНТИСРПСКИМ НВО: Не лажите и не обмањујте народ! Ево зашто је „замрзнути конфликт“ право решење за КиМ!

Ако је судити по јучерашњој изјави председника Србије Александра Вучића, Србија ће највероватније учествовати на овом скупу. „Радујем се сваком сусрету на Самиту западни Балкан – ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу”, рекао је Вучић коментаришући позицију Београда у вези са овим самитом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАРОКО НЕЋЕ ПРИЗНАТИ ЛАЖНУ ДРЖАВУ КОСОВО! Ово је изјавио њихов министар правде после сусрета с Нелом Кубуровић!

Три кључна договора Путина и Ердогана коначно ослобађају Турску из чељусти Великог брата

ЈАНКОВИЋУ, БРУКО! Лидер ПСГ лобира за лажну државу Косово, а за хапшење Ђурића тврди да је „намештено“!

Извор: politika.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue