Спутник
Регион

Чега се то плаше Бошњаци и Енглези: Ево зашто Српска купује 2.500 пушака

Набавка 2.500 пушака за МУП Републике Српске је у складу са законом и Уставом, а оружје се набавља из потребе да се полиција Српске наоружа модерним наоружањем. До сада је полиција РС била наоружана застарелим оружјем, зашто некоме смета да се полиција српског ентитета у БиХ модернизује?

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Шта Ким Џонг Ун замера Србији

Најављена набавка 2.500 пушака за потребе полиције Републике Српске (РС) поново је подигла прашину у БиХ. Бошњачки медији оптужују власти РС за корупцију, а британски дневник Гардијан, који их је прошлог месеца оптужио за формирање паравојних јединица, ствар је издигао на виши ниво и оптужио Српску за покушај нелегалног наоружавања.

У исто време, председник РС Милорад Додик тврди да у набавци опреме нема ничег нелегитимног. Легитимно је право МУП РС да набавља опрему и да се обучава за Уставом предвиђени посао, рекао је Додик. Према његовим речима, полиција РС није набављала ново оружје дуги низ година.

„То је једна сасвим легитимна акција и ми немамо шта да кријемо. Двадесет година нисмо имали право да опремимо полицију, сада смо то одлучили да урадимо. Ако то некоме смета, нека прочита Устав и закон и видеће да је све то у складу с тим“, рекао је Додик, реагујући на изјаву министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоше Чампаре да је забрињавајуће да МУП РС набавља 2.500 комада аутоматског оружја.

(ФОТО) КРВАВИ ПИР У КРУШЕВЦУ! Нико не зна зашто је мирни Стојан побесенео, а потом БРУТАЛНО ЗАКЛАО невенчану жену Гордану!

Међутим, проблем је што се у Сарајеву ствари постављају тако да се набавка оружја чини спорна, каже декан Факултета безбедносних наука бањалучког универзитета Предраг Ћеранић. Он напомиње да је полиција Српске већ набавила нову опрему, као што су униформе, а 1. априла отвара се и центар за обуку у Залужанима.

„То ће бити снажан подстицај за све припаднике МУП, који су у сектору специјалних јединица, јединица за подршку да се даље развијају јер ће имати квалитетне услове за рад“, каже Ћеранић.

У дужем периоду, додаје Ћеранић, полиција Српске била је наоружана оружјем наслеђеним из периода рата. Тако је, приликом терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику, полицајац зато што је имао неисправан пиштољ.

То је био, како Ћеранић каже, последњи аларм да министар Драган Лукач, коме је мандат тада почео, одлучи да опреми полицију. Тада је МУП Српске набавио бразилске пушке „таурус“ и пиштоље „глок“, којима су наоружане специјалне јединице.

Оцене хрватских медија: Колинда поражена „до колена“

Према мишљењу стручњака за међународне односе Жељка Будимира, у набавци оружја нема ничег спорног, јер све се ради у складу са, како каже, уставном и законском процедуром.

Полиција РС најслабије је опремљена полицијска агенција у БиХ, каже он и додаје да се не ради о опремању специјалних снага, већ о опремању редовних полицијских снага, које већ дуго нису добиле ново наоружање.

„Све донедавно је важио принцип да једна пушка иде на десет полицајаца. Сада се МУП опрема савременијом опремом и наоружањем, како би могао да учествује и у одржавању безбедности у РС, али и у борби против тероризма“, каже Будимир.

Суштина је да је полиција Српске најслабије опремљена полицијска агенција у БиХ, када је у питању оружје, каже Будимир:

(ВИДЕО) НЕВЕРОВАТНА АКЦИЈА: Дете је висило са прозора, а комшије га спасле на фантастичан начин

„Рецимо, кантон Сарајево је боље опремљен, када је у питању опрема од полиције РС. Када узмете обично ватрено оружје којим је опремљен обичан полицајац, он још носи ’токарева‘, односно М57, док је комплетна федерација одмах након завршетка грађанског рата набавила најновије моделе пиштоља попут ’глока‘ или чешке ’збројевке‘“.

Потреба за набавком пушака је такође последица непостојања адекватног наоружања у полицији РС, додаје Будимир. Регуларна полиција РС није опремана наоружањем последњих десет година. Пушака у редовима полиције РС нема у довољном броју, с обзиром на број полицајаца.

„Полицајац мора да има наоружање веће ватрене моћи. То су пушке које се набављају. С друге стране, када се ради о набавци стране опреме, пушка која је прошле године набављена за потребе специјалних јединица, белгијска пушка, врло модерна пушка задње генерације већ је 2010. била у наоружању специјалне полицијске јединице федералне управе“, наводи Будимир и додаје да му није јасно чему фама због садашње набавке оружја.

Слично размишља и Ћеранић, који подсећа да никога није забрињавало док је полиција РС била најлошије наоружана полиција у БиХ, а сада када полиција РС по опремљености стиже друге полицијске агенције, то се поставља као проблем.

Убиство Оливера Ивановића: Суд потврдио кривицу али одбио да одреди притвор полицајцима

„По мени, није никакав проблем уколико легитимне институције РС, кантоналне полиције у Сарајеву и СИПА купују опрему и оружје за своје припаднике. Проблем је у нечем другом, а то су разне параструктуре које имају сакривено оружје и то је оно на чему би требало да се ангажују сви. То би требало да је у жижи јавности, а не када МУП РС купује пушке за своје полицајце“, каже Ћеранић.

Ако се има у виду опасност од тероризма, као регионалне и глобалне претње, задатак је сваке власти је да полицију опреми и наоружа, како би РС била партнер у борби против тероризма, сматра он.

„Сасвим неоправдано ствара се фама и лажна слика о РС која негује паравојне структуре. То је био циљ свих оних емисија и написа о ’Српској части‘, а сада купује оружје, па се и МУП представља као нека паравојна организација“, каже Ћеранић.

ЈЕЛЕНА МИЛИЋ НАПАЛА МРТВОГ НЕБОЈШУ ГЛОГОВЦА! Није ми јасно како се доспева у АЛЕЈУ ВЕЛИКАНА!


РЕКЛАМА
Милица Ђурђевић- Расте нам подршка, упркос медијској блокади!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Убиство Оливера Ивановића: Суд потврдио кривицу али одбио да одреди притвор полицајцима

Асанж изгубио процес пред судом, остаје у амбасади Еквадора

(ВИДЕО) ЗАВЕТНИЦИ: Расте нам подршка, упркос медијској блокади!

Сирија и Русија спречиле ДАЕШ као пројекат калифата

Син Мирољуба Милутиновића очајан: Тата је погинуо само два сата пред пензију! Испитује се како се котур откачио и усмртио га!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар