Фото: Википедија
Uncategorized Политика Регион

Чанак: Сребреничка трагедија да уђе у школски програм

Обавеза Владе Србије је да њени највиши представници дођу на комеморацију у Поточаре и покажу искрену намеру суочавања са прошлошћу, рекао је Ненад Чанак у Сребреници. Он је додао да сребреничка трагедија треба да уђе у школски програм у Србији, преноси америчка ЦИА телевизија Н1.
Фото: ЛСВ

„Ја сам на седници када је бирана Влада Србије поставио питање ко ће од званичника Србије ове године бити представник. Из јасног разлога што мислим да је то обавеза Владе Србије да највиши представници покажу искрену намеру отопљавања односа и суочавања са историјом која се најбоље може урадити у овом тренутку на овом месту“, рекао је народни посланик и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак у Сребреници говорећи о изостанку присуства званичника Србије.

Чанак је додао да не зна зашто нико од српских званичника ове године није дошао и истакао да је он ту „искључиво из разлога сопствене свести“.

Kоментаришући актуелног начелника општине Сребреница, Младена Грујичића, који није добродошао у Поточаре, Чанак је рекао да мисли да овакву трагедију нико не сме да користи у дневној политици јер је то „грех који на овоме или на ономе свету се мора платити“.

Чанак истиче да је добра вест што је отказан скуп подршке Ратку Младићу у Бањалуци и додаје да је лоша вест што је некоме уопште пало на памет да организује такав скуп.

„Мислим да је у питању нешто друго, навика да се продајом те смрдљиве шовинистичке магле варају људи прешла већ толико у навику појединих политичких кругова, па су се просто зажелели да још мало то раде и да још мало људима одвраћају пажњу од реалног живота. Са истином се мора суочити ради будућности. Ту нема никаквог разговора и ту тражимо по ко зна који пут и ко зна коју годину да сребреничка трагедија уђе у школски програм у Србији и да се о њој отворено проговори. Међутим, то би значило наравно не само говорити о жртвама него о џелатима, а када се говори о џелатима не може да се одмакне од улоге од појединих људи који су и дан данас на власти у Србији и онда од једанпут када се тако нешто деси наилази на блокаду“, истакао је Чанак.

На питање ко је у Влади Србије кога сматра одговорним истакао је да је за све ово у крајњој линији одговоран Слободан Милошевић „а и сами знате ко су били његови најближи сарадници у то време“.

 

 

Извор: Н1, Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu