Извор: rik.parlament.gov.rs
Политика Србија

Бучна и „згужвана“ расправа о буџету за 2018.

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о буџету за 2018. годину и још 30 тачака дневног реда. Почетак рада Парламента обележило је јављање посланика по повреди Пословника, али су посланици опозиције негодовали што, како кажу, најважнијој расправи на самом почетку нису присуствовали ни министар финансија, ни премијерка Ана Брнабић.

Аутор: Маја Ђурић

Посланици опозиције упитали су министре да ли им је „непријатно“ што је 31 тачка дневног реда са важним финансијским и неким потпуно новим законима „згужвана“ у јединствену расправу.

Током преподнева било је доста бучно у скупштинској сали, те је одређена и пауза од пет минута.

Нешто касније, посланицима и другим министрима придружио се Душан Вујовић, који је наставио да брани буџет речима да је најбољи могући, који Србију води на прави пут.

Министар је рекао и да у расподели буџетских средстава нису сви могли да добију максимална повећања плата, јер је циљ да се обезбеди стабилност и трајно повећање бруто домаћег производа.

„За повећање плата био је простор од 35 милијарди динара и толико је дозвољено, јер више од тога не би било у реду“, рекао је Вујовић одговарајаћи у Скупштини Србије на питање посланика СДС –НС Мирослава Алексића на основу ког критеријума је одређено колико ће бити повећање плата.

Вујовић је рекао да о томе како ће тај износ бити подељен одлучује цела Владе и да „не могу свима у максимуму да дају све“.

Важно је, како је навео, да буду изабрани приоритети, а то су стабилност и повећање БДП-а, и додао да ће у 2018. бити остварен привредни раст од најмање 3,5 одсто.

Вујовић: Грађанима би убудуће требало да буде боље

Према његовим речима, грађанима Србије убудуће треба да буде боље и то показују повећање плата, смањење незапослености и раст инвестиција. Вујовић је истакао и да није могуће спровести реформе без трошкова.

Према речима посланика Мирослава Алексића, „Србија је потпуно економски сломљена“.

„Све владе од 2000. до 2012. у просеку су имале раст БДП-а од пет одсто. Од 2012. до 2014. године имали смо благи пораст БДП-а, а од 2014. до 2017. улазимо у најгори економски период од 2000. године“, рекао је он.

Алексић је оценио и да је једина мера коју је ова власт спровела смањење дефицита и да је то добро, али да је лоше што је то урађено „по леђима грађана и привреде, а не реформама јавних предузећа и растом БДП-а“.

Опозиција опомиње и да поново нема завршног рацуна, чиме је, кажу, поново прекршен Устав. Негодовали су и због већег издвајања за Војску, уз питање да ли се то Србија спрема за рат?

Из редова владајуће коалиције поручују да је актуелна Влада монетарну и фискалну политику учинила „досадном“, да је све толико добро да никоме није занимљиво чак ни да критикује.

Повела се полемика и око тога колико је саветника имао Саша Радуловић док је био министар у Влади Србије. Шеф посланика радикала Александар Мартиновић тврди да је Радуловић довео 28 саветника и испумпавао новац из државне касе.

Током скупштинске расправе министар привреде Горан Кнежевић најавио је до краја године реализацију још десет инвестиционих пројеката, а поновио је и да је од 2015. од доношења Закона о улагањима, реализовано 39 инвестиционих пројеката који су до сада омогућили отварање 23.800 радних места.

Министар полиције Небојша Стефановић поручио је да следи модернизација система полиције у наредном периоду, а конкретно у наредна два месеца – обнова рачунара у полицијским станицама који су делом набављени из донација.

Расправа демократа и напредњака

Готово запаљива атмосфера у скупштинској сали пре него што је одређена пауза, на релацији демократа и напредњака повела се расправа око тога коме највише одговара буџет – грађанима или тајкунима.

Посланик демократа Балша Божовић каже да буџет говори само о томе да Александар Вучић води рачуна о привилегијама једног уског круга људи у Србији који постају финансијска елита, док се грађањма отимају пензије и смањују плате.

Из СНС-а одговарају да су изјаве опозиције све бестидније и бруталније.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић изјавио је да је „ово буџет по мери тајкуна и лопова Српске напредне странке“, а владајућу коалицију је назвао црно-црвена коалиција.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српски мировњаци у Конгу су безбедни

Јапан купује крстареће ракете за одбрану земље

Више од половине Земљана је сигурно – ванземаљци постоје

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri