Носач авиона ,,Краљица Елизабета", извор: twitter.com
Европа Свет

БРУКА БРИТАНСКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ: дрон неопажено слетео на палубу највећег британског брода

Министарство одбране Велике Британије принуђено је да спроведе потпуну ревизију безбедносних мера на носачу авиона „Краљица Елизабета“, након што је један човек успео да спусти дрон на палубу највећег британског ратног брода.

Носач авиона „Краљица Елизабета“ био је укотвљен у Инвергордону када је на његову палубу аматерски фотограф успео да спусти беспилотну летелицу.

Испрва, није желео да спусти дрон на палубу, али је одједном дунуо јак ветар па је, да би је спасао, спустио летелицу на палубу ратног брода вредног три милијарде фунти.

„Могао сам да пренесем два килограма ,самтекса’ (пластични експлозив) и да их оставим на палуби“, рекао је пилот дрона за Би-Би-Си.

Извор: pixabay.com

Фотограф, који је хтео да остане анониман, истакао је да је изненађен да ништа није ни приметило његов дрон, а камоли покушало да га спречи. Стручњаци иначе упозоравају да комерцијални дронови постају све већи безбедносни изазов, о чему можете прочитати ОВДЕ.

„Краљица Елизабета“, са депласманом од 70.000 тона, највећи је ратни брод у историји британске морнарице, а крајем прошлог месеца је укотвљен у Инвергордону.

Човек који је пилотирао дроном је члан ,,Black Isle Images“, групе аматерских фотографа, а долазак џиновског брода видео је као идеалну прилику да направи добре фотографије.

Безбедносни немар можда се може објаснити чињеницом да брод није још преузела Краљевска морнарица, објашњава фотограф.

„Безбедност ,Краљице Елизабете’ доживљавамо веома озбиљно“, рекао је портпарол министарства одбране, додајући да се води истрага како је дрон неопажено могао да слети.

О томе како је руско министарство одбране исмејало овај британски носач авиона можете прочитати ОВДЕ.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јужна Кореја: ,,Више никад не сме бити рата на Корејском полуострву“

Венецуела: Имамо спреман одговор ако нас САД нападну

Америка ограничава радијус кретања за руске дипломате

Оставите коментар