Printscreen
Друштво Политика Србија

Брнабић: Промоција младих истраживача, а не људи сумњивог морала

Време је да почнемо да промовишемо младе људе, истраживаче, доста је причања о старлетама, криминалцима, људима сумњивог морала, изјавила је председница Владе Ана Брнабић.

Брнабићева је након конференције „Корак у науку“, где су представљени резултати истраживачких пројеката 140 полазника летњег програма Истраживачке станице „Петница“, рекла да се труди да промовише младе истраживаче, да Србија има потенцијал, а да само треба да га искористи.

“Чини ми се да је доста причања о старлетама, мафијашима, криминалцима, људима сумњивог морала. Морамо сви заједно да причамо о младим људима“, рекла је премијерка.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Пресуда Младићу је дело ђавола!

Она је додала да сваки од пројеката на којима су радили средњошколци из Србије има примену у пракси и да њихове идеје треба патентирати.

Она је рекла да би Влада Србије могла много да научи од младих петничара, да она у свом кабинету има једног од њих који је магистрирао на Кембриџу, а у „Петницу“ одлази за време годишњег одмор да ради као ментор младих истраживача.

„Сваког од ових младих људи узела бих да ради у мом кабинету, верујем да би за три месеца имали одличне резултате“, рекла је Брнабићева.

Нагласила је да Србија мора ићи од економије засноване на инвестицијама у економију засновану на знању и иновацијама.

Транспарент са именом и презименом Ратка Младића је ипак виђен синоћ у Лиги Европе: Погледајте навијачи ког клуба су раширили транспарент

„Економија заснована на иновацијама је економија у којој се не такмичимо по јефтиној радној снази, субвенцијама… него по томе колико се ослањамо на сопствене ресурсе“, рекла је Бранбићева.

Она је додала да није сигурна да ће се тај циљ остварити у мандату ове владе, али да ова влада има обавезу да то започне како би га следећа завршила.

„Ако ми ово данас не започнемо, онда смо изгубили воз, изгубили смо прикључак и ниједна следећа влада то неће успети да уради зато што ће већ бити касно“, нагласила је Брнабићева.

Образовање је, додаје, приоритет Владе Србије, јер је улагање у образовање улагање у будућност.

Влада кроз Фонд за младе таленте улаже у талентоване средњошколце и студенте, рекла је она и подсетила да је од 2008. године стипендирано 23.000 ученика и студената са 5,6 милијарди динара.

Директор „Петнице“ Вигор Мајић подсетио је да је „Петница“ основана пре 35 година и да је почела са радом у старој сеоској школи, без учила и научних инструмената.

(ВИДЕО) ПУТИН ЗАПЛАКАО КАДА ЈЕ ВИДЕО КАКО У КОВЧЕЗИМА НОСЕ РУСКЕ БОРЦЕ: Снимак који обишао планету за месец дана видело више од милион људи!

Он је додао да су презентовани пројекти продукт идеја младих средњошколаца.

„Започети посао довели сте до краја. То је важна и велика ствар“, нагласио је Мајић.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов рекао је да је развој младих и талентованих људи стратешко опредељење НИС-а и да су подршком „Петници“ пружили подршку једном од најбољих српских брендова – науци.

Подсетио је да сарадња „Петнице“ са НИС-ом траје од 2009. године и да ће бити настављена.

Младим петничарима је поручио да „не беже од маште“, већ да је ставе на папир јер, како каже, машта на папиру је већ неки план.

„Ми у НИС-у сматрамо да је сарадња привредног сектора са образовним и научним институцијама најбоља комбинација за успех једног друштва“, рекао је Смирнов.

НИС је до сада за рад „Петнице“ обезбедио више од 100 милиона динара, а стручњаци НИС-а учествују и као предавачи на семинарима који се организују у „Петници“.

Истраживачка станица „Петница“ има дугогодишњу сарадњу са Институтом за физику, а ове године потписан је и Уговор о стратешкој сарадњи.

Директор Института Александар Богојевић рекао је да је стварна улога образовања да младе људе покрене на размишљање.

Он је рекао да је Институт који води пун кадрова из „Петнице“.

Кроз истраживачку станицу „Петница“ сваке године прође више од 1.000 ученика, од којих око 650 три до четири пута током године бораве у „Петници“.

У различите програме укључено је и око 500 студената. „Петница“ има четири департмана који покривају области археологије, психологије, антропологије, историје, биологије, хемије, астрономије, електронике, физике, математике, рачунарства…

,,Без укора за Шарчевића, добро ради“

Ана Брнабић је изјавила да неће делити никакве јавне укоре министру просвете Младену Шарчевићу, за кога каже да води један од најтежих сектора и да се труди „да сваки дан помери ствари набоље“.

Упитана да ли ће јавно укорити министра Шарчевића зато што је у једној ТВ емисији изнео несмотрени коментар о вршњачком насиљу, она је рекла да није гледала гостовање Шарчевића и да не може да коментарише, али да са министром просвете има „фантастичну сарадњу“.

„Мислим да он ради фантастичан посао у једном од најтежих сектора у нашој земљи и да се труди да помери ствари набоље. У овом тренутку нећу да делим никакве укоре“, рекла је Брнабићева новинарима у „Петници“.

Бити министар просвете у Србији није нимало лако, јер је то један од најтежих послова у Влади, рекла је премијерка и оценила да је министар просвете у ресору који води остварио озбиљне резултате које други нису успели у претходних десет година.

„Информатика је уведена као обавезан предмет, набављени су компјутери и умрежене су све ОШ у Србији, повећане квоте за двадесет одсто на техничким факултетима, ЕТФ у Београду добио је нови простор…“, нагласила је Брнабићева.

Она је додала да се може и мора боље, али да се мора признати да министар просвете ради тежак посао.

Извор: Танјуг

Прочитајте још:

Провера стања у Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу (ФОТО)

ОСВЕТА: Египатски дронови ликвидирали 15 терориста умешаних у данашњи напад

Сашу Јанковића напустила већина најближих сарадника

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat